Foto: Facebook/Leiceestershire Police, TT

Polishund mördad efter iskall jakt på kriminell – nu hyllas hennes sista insats av kollegorna

Polishunden Zyla mördades kallblodigt när hon jagade efter en efterlyst man misstänkt för mordförsök.

Nu hedras hon av de sörjande kollegorna.

Polishundar är en oerhört värdefull resurs för poliser värden över.

De är inte bara bra på att ta fast bovar, de är också fenomenala på att spåra försvunna personer och narkotika. Polishundarna har även i uppgift att skydda sina hundförare mot angripare.

Men som för alla inom poliskåren så jobbet farligt och riskerna är många…

Den 3 juli så fick en stackars polishund sätta livet till i England, närmare bestämt i Watermead Park i Birstall, en liten bit utanför Leicester.

Hunden, som hette ”PD Zyla”, var mitt uppe i en jakt på en efterlyst 27-årig man som var misstänkt för mordförsök. Mannen tog till flykt i en damm och Zyla följde efter.

Hittades död i vattnet

När poliserna sedan hann i fatt så hittades Zyla livlös i vattnet. Det är ännu okänt hur hon dog. Mannen, som kort senare kunde gripas, står nu misstänkt för att ha dödat Zyla och orsakat henne lidande.

Zyla dog i tjänsten och kommer alltid att bli ihågkommen för sitt mod, sin hängivenhet och sin service. Jag vet att många inom polisen är djupt bedrövade över förlusten av PD Zyla och jag delar denna sorg. Mina tankar går till Zylas hundförare och alla de som har påverkats. Vi fortsätter att ge fullt stöd till alla de i styrkan som har påverkats”, säger polischefen Rob Nixon i ett pressmeddelande.

Poliserna på Leicestershire Police har under de senaste dagarna hedrat sin bortgångna kollega genom att hissa flaggan på halvstång. De har dessutom fått många hälsningar från allmänheten.

Jag vill också tacka allmänheten för de vänliga meddelanden som vi har fått, inklusive stödmeddelandena till PD Zylas hundförare. Detta är verkligen uppskattat av oss alla”, äger Rob Nixon i pressmeddelandet.

Vila i frid Zyla. Tack för dina många fina insatser.