Indiska jättekorren som charmar en hel värld; Nästan för vacker för att vara sann

När ekorreexperten John Koprowski först såg den indiska jätteekorren kunde han inte tro sina ögon.

John besökte Indien 2006 och tänkte först att den gigantiska gnagaren var en primat, på grund av sin enorma storlek.

Men det här jättedjuret var ingen köttätande best – det vara bara en väldigt stor ekorre med otroligt vackra färger.

Imgur

”Det här är riktiga jättar!”, utbrister Koprowski, professor vid University of Arizona, för The Dodo.

Den indiska jätteekorren har inte bara en imponerande storlek, utan också vackert färgad päls.

Pälsen kan sträcka sig i färger från svart, orange och brun till lila och rödbrun. Färger som purpur och rödbrun finns vanligtvis inte hos så många däggdjursarter.

Wikipedia

Enligt Wikipedia äter denna jätteekorre frukt, blommor, nötter och trädbark till vardags. Vissa underarter är allätande och glufsar då i sig insekter och fågelägg.

Dessa otroliga varelser har också söta tofsar av päls på öronen och kraftiga framben, vilket gör att de verkligen sticker ut.

Wikipedia

Dessa speciella ekorrar gör sällan besök på marken, de lever högt upp bland träden i skogen och hoppas från gren till gren – ibland med språng på över 20 meter!

Chanserna för att du ska se denna ekorre i naturen är därför ganska liten.

Inte bara det att du skulle behöva resa till östra eller södra Indien, du måste också ta dig djupt in i skogen för att få en glimt av denna färgstarka rackare.

Youtube

”De är ganska skygga”, säger Ka Yee Chow, ekorrexpert och forskare vid Hokkaido University.

”En av mina vänner som bor i Indien har delat med sig om det bästa knepet att se dessa jätteekorrar. Du måste själv klättra upp i ett träd, stanna där och vara väldigt tyst. Sedan är det bara att vänta på att de kommer ut sitt bo”.

Wikipedia

Indiska jättekorrar brukar bli 25 till 45 cm långa och har en svans på mellan 20 och 40 cm. Den väger oftast 1,5 till 2 kg, men ibland upp till 3 kg!

Lyckligtvis är dessa underbara djur för närvarande inte utrotningshotade, men de måste skyddas.

Wikipedia

Tyvärr minskar populationen stadigt, den internationella unionen för naturskydd (IUCN) har listat indiska jätteekorrar som livskraftiga men jakt och skövlande av skogar gör situationen ”alarmerande” på vissa ställen.

För att skydda denna art måste därför skyddslagar träda i kraft.

Wikipedia

”Det verkliga hotet är den långsamma nedbrytningen och förstörelsen av skogarna, deras livsmiljöer. Klimatförändringarna påverkar också områden som ligger på högre höjd extra mycket”, säger Koprowski.

”Den goda nyheten är att ekorrarna finns utspridda på relativt stora områden och de tycks tolerera mänsklig närvaro på ett ganska bra sätt”.

Om vi lyckas skapa ökad medvetenhet om denna art, kan den förhoppningsvis få leva vidare och skyddas i framtiden!

Den indiska jätteekorren tillhör en grupp ekorrar som är ganska gamla. De är en unik evolutionär grupp, som varit på vår planet länge och sådana djur ska vi vara väldigt rädda om!

Vänligen detta med dina vänner och familj.