Ny farlig trend: Duvor färgas för skojs skull – nu varnar expert för fenomen som kan kosta fåglars liv

Alla djur förtjänar att behandlas med respekt, men tyvärr så är det alltför ofta som människan sviker djurriket.

Ett nytt rysligt fenomen har blivit allt trendigare, åtminstone i USA och Storbritannien.

Trenden går ut på att färga duvor i rosa eller blått – vilket kan få ödesdigra konsekvenser för de stackars djuren…

Den brittiska djurrättsorganisationen RSPCA går nu ut med en varning till allmänheten. Detta efter att en duva fick sätta livet till efter att ha färgats rosa.

Anledningen till att duvan färgats rosa tros ha att göra med att den blivit utsatt för en ny slags trend som sprids på sociala medier.

Trenden har att göra med så kallade ”gender reveal”-partyn, det vill säga tillställningar där blivande föräldrar avslöjar könet på sitt ofödda barn.

Fenomenet med gender reveal-partyn har blossat upp under de senaste åren, inte minst i USA. Folk tenderar att bli kreativa när de ska avslöja om de ska få en pojke eller flicka. Och vi har sett flera exempel på när kreativiteten gått över styr…

Nya idiotiska trenden

En nyare trend som börjat dyka upp på sociala medier är att par använder sig av duvor för att avslöja vilket kön som bebisen i magen har. Folk färgar alltså duvorna antingen blå eller rosa för att sedan släppa dem fria för att skapa en estetisk effekt.

Leicestershire Wildlife Hospital i Storbritannien så fångade man nyligen in en duva som utsatts för trenden. Duvan hade attackerats av en katt och var fullkomligt undernärd.

Nu vill de göra folk uppmärksamma på konsekvenserna av att utsätta duvorna för detta.

Det har blivit en fruktansvärd trend och vi uppmanar er att sprida budskapet om de effekter som detta kan få. Tänk efter innan du följer dessa trender på sociala medier. Det är helt enkelt en grym handling och inget sätt att fira könet på sitt barn. Som i fallet med denna duva gör färgämnet fåglarna till ett mycket lättare och identifierbart mål för rovdjur”, skriver Leicestershire Wildlife Hospital i ett inlägg på Facebook.

En duva som blivit färgad på det här sättet kan råka illa ut på flera sätt. Dels så kan de bli lättare byten för rovdjur, dessutom så riskerar duvorna att bli utstötta av andra fåglar. Kemikalierna i färgen kan också vara skadlig för djuren.

Dessutom är det aldrig en bra idé att släppa ut tamfåglar i det vilda.

Att släppa ut tamfåglar vid bröllop eller fester verkar i alla fall aldrig sluta så bra för duvorna. De är tamdjur och har aldrig levt i det vilda, så de vet inte riktigt vad de gör”, säger Amy Ducker på Leicestershire Wildlife Hospital till The Mirror och fortsätter:

Människor inser uppenbarligen inte när de ser dessa trender på sociala medier och de tänker inte ens på om det är något som är rätt eller fel. Jag antar att de bara tittar på det och tänker att alla gör det så det måste vara OK.”

Fy vilken dum trend… Hoppas verkligen att folk tar sitt förnuft till fånga och låter bli djuren i fortsättningen!