Veterinär slår larm: Därför ska du genast sluta färga vovvens päls – inte så oskyldigt som du tror

Vi älskar alla att ta hand om våra hundar och se efter dem. Vi badar dem, kammar pälsen och klipper klorna – allt för att de ska må bra.

Vissa människor har dock valt att gå längre än så…

En veterinär går nu ut med en varning till hundägare – detta efter att en märklig viral trend på sociala medier börjat bli allt mer populär.

Att ha en hund vid sin sida innebär ett stort ansvar. Förutom att ge tillbaka den kärlek och lojalitet som de skänker oss så ingår flera viktiga uppgifter. Till exempel så behöver vi tvätta dem och se till så att deras päls inte tovar sig, bland mycket annat.

Men vissa personer tycks ha en rätt dålig uppfattning om vad som får hundar att må bra.

Nya farliga trenden

En ny viral trend på TikTok vittnar om just detta. Trenden som nåt ut till miljoner människor handlar om att färga sin hunds päls i olika färger.

Vissa vill färga pälsen så att hunden ska ut som ett annat djur, exempelvis en zebra eller en tiger. Andra färgar sina hundars päls helt i en färg för att den ska se ut som en annan ras eller som en hund från filmens värld.

Många tycker att hundarna blir extra söta när de får ett annat utseende. Men en veterinär har nu klivit fram och varnat för den farliga trenden.

Veterinären varnar

Anna Foreman är veterinär och jobbar för ”Everypaw Pet Insurance”. Hon varnar nu för att trenden med att färga hundars päls kan leda till skador på de stackars djuren.

Vissa hundar tycker om att bli putsade eller badade, men det finns inget sätt vi kan säga att djur specifikt tycker om att få sin päls färgad”, säger Anna Foreman till Cornwall Live.

Att färga ett djurs päls kan leda till allvarliga komplikationer för djuren. Hudirritation och olika former av infektioner kan uppkomma om deras päls blir utsatt för starka kemikalier.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Hund med färgad päls
Foto: Shutterstock

Anna Foreman berättar att det inte finns några som helst fördelar med att färga sin hunds päls. Det finns ingenting som tyder på att hundarna skulle gilla det. Det handlar bara om att ägaren tycker att det är fint.

Enligt uppgifter som ”Everypaw Pet Insurance” tagit fram så har antalet google-sökningar efter hårfärgning till hundar ökat enormt den senaste tiden.

Finns visserligen en fördel

Anna Foreman berättar att det enbart finns ett scenario där det kan finnas en fördel med att färga sin hund.

Det kan vara bra att färga sin hunds svans i någon färg som sticker ut. Detta för att hundtjuvar inte ska våga stjäla hunden. I länder där mikrochip inte är lika vanligt förekommande kan det vara en bra metod.

Anna betonar dock att man då ska färga svansen med helt naturliga färgämnen, helst karamellfärg.

Vilken otroligt konstig trend som sprider sig. Hundar som ju alltid är så fina precis som de är!

Vad tycker du om den nya trenden? Skriv gärna en kommentar på Facebook och dela artikeln för att varna andra om farorna!