Så kan du rädda livet på din hund om den får i sig choklad

Nu är et inte långt kvar till jul! Då kommer också den klassiska chokladasken fram och vi unnar oss lite extra gott. Men det är inte alla som mår bra av godsakerna. De flesta vet att choklad inte är bra för hundar. Men visste du att en för stor mängd choklad faktiskt kan vara dödlig för ditt älskade husdjur? Men hur mycket choklad kan hunden äta utan att det är farligt? Och när bör man uppsöka veterinär?

Här nedan får du viktig information, som kan rädda liv!

Varför är choklad farligt för hunden?
Choklad innehåller kakao som bland annat innehåller teobromin, ett ämne som många djurslag är känsliga för. Hundar och katter verkar vara extra känsliga. Tyvärr vet djuren inte om detta själva, utan äter gärna choklad om det bjuds. Katter äter sällan så mycket så att det blir farligt, men hundar kan sätta i sig stora mängder om de får chansen.

Vad händer när hunden äter choklad?
De första symptomen uppstår efter 4-24 timmar. Det vanliga är att hunden kräks, får diarré och ont i magen. Det kan även hända att hunden blir rastlös, andas snabbt och får snabb, eventuellt oregelbunden, hjärtrytm.

I allra värsta fall hamnar hunden i koma och dör. Det är därför oerhört viktigt att man kommer i kontakt med veterinär så fort som möjligt.

Hur mycket choklad kan hunden äta?
Det är svårt att räkna ut hur mycket teobromin som ingår i olika chokladkakor och praliner. Både mängden kakao i chokladen och halten teobromin i kakaobönan varierar. Men generellt kan man säga att mörk choklad är farligare än ljus. Mörk choklad innehåller c:a 5-15 mg teobromin/g choklad. Ljus choklad innehåller c:a 2 mg teobromin/g choklad. Mer än 20 mg teobromin/kg kroppsvikt kan orsaka förgiftning hos hund.

Exempel för en hund som väger 10 kg:
– En hund kan äta 12 – 40 g mörk choklad utan att få så allvarliga symtom att veterinär eller djursjukhus behöver uppsökas.
– Har hunden i stället ätit ljus choklad kan den äta c:a 100 g.
– Praliner, chokladbitar med fyllning, innehåller mindre choklad. Hunden kan då äta ungefär dubbelt så stor mängd utan att allvarliga symtom uppkommer.
– Vit choklad innehåller ingen eller mycket lite teobromin.
Källa: Giftinformation.se

Vad ska man göra om hunden fått i sig för mycket choklad?
Först och främst: Ring alltid en veterinär direkt när hunden ätit choklad! Det är bäst att ta det säkra före det osäkra.
Det är viktigt att hunden får upp chokladen igen, så om den kräks själv så är det ett bra tecken. Handlar det om stora mängder choklad bör man uppsöka veterinär så fort som möjligt. Det finns inget speciellt motgift, utan veterinären kommer framkalla en kräkning hos hunden. När den slutat kräkas ger man den aktivt kol för att binda kvarvarnade chokladrester i tarmen.
Om hunden drabbas av rubbningar i hjärtrytmen måste den övervakas med ett EKG och eventuellt får man ge mediciner som stabiliserar hjärtat.

Göm undan chokladen!
För att undvika katastrofer är det viktigt att du gömmer undan chokladen ordentligt. Låt ALDRIG Aladdinasken ligga framme obevakad, hur väluppfostrad hunden än är.

Jag har faktiskt själv varit med om att min hund åt upp hela översta lagret i en chokladask, och det blev ingen rolig julafton alls. Som tur var slutade det väl den gången. Men om min hund hade vägt mindre hade mängden choklad kunnat vara dödlig.

Så snälla dela detta med alla dina vänner som har husdjur – det kan rädda liv!