Tummen upp till Lidköpings kommun som tar bort fyrverkerierna för djurens skull

Flera kommuner har övervägt att förbjuda raketer för att djuren inte ska behöva lida.

Nu agerar Lidköping och tar bort de traditionsenliga raketerna och ersätter de med en lasershow.

Bodens Kommun blev den första kommunen att i år ta bort nyårsfyrverkerierna till förmån för djuren och naturen. Nu väljer även Lidköping att gå i deras spår.

Till årets nyårsfirande väljer kommunen att ta bort raketerna och ersätta med en lasershow.

– Det är klart att folk har ifrågasatt och inte vill att vi ska röra en tradition som ett nyårsfirande. Men de flesta är väldigt positiva och ser nog fram emot det, säger Helene Wellner, kultursekreterare, till SVT Nyheter.

Bildkälla: PublicDomainPictures

Gör det för djurens skull

Förra året la kommunen 150 000 kronor på den sex minuter långa fyrverkerishowen. Årets lasershow kostar 200 000, men denna gången kommer ljuset även kunna ses på nyårsdagen.

Lidköping väljer att ersätta raketerna på grund av djurens negativa påverkan på de höga ljuden, samt att miljön påverkas negativt. Lasershowen kommer enligt kommunen dra lika mycket el som en villa under samma tid.

Om lasershowen blir kvar nästa år är ännu oklart.

– Det får vi se. Vår förhoppning är att det blir så bra så att vi kommer kunna jobba vidare med detta, säger Helene Wellner till SVT Nyheter.

Bildkälla: Pixnio
Vilket fantastiskt initiativ, inga djur ska behöva lida av raketer. Dela om du också tycker Lidköpings initiativ är bra!