Foto: Cassandra Svensson / Facebook

Hunden Berit dog i armarna på matte – nu varnas andra hundägare för livsfarliga upptäckten

Hunden Berit tvingades avlivas efter att ha förgiftats.

Nu misstänker ägaren Cassandra att hunden fått i sig köttbitar som någon förgiftat med glykol.

– Hon försökte sätta sig för att kissa men föll bara omkull, säger hon till Expressen.

Cassandra Svensson / Facebook

Den stora vakthunden Berit, som var av rasen Cane Corso, blev bara två år gammal. Under tisdagen var matten Cassandra Svensson ute och promenerade med hunden hemma i Åkarp utanför Malmö. Allt var som vanligt i början och Berit visade inga tecken på att något hade hänt.

Efter promenaden åkte Cassandra och handlade mat. När hon kom hem från affären insåg hon direkt att Berit inte mådde bra.
– Hon vinglade rejält, precis som om den var berusad. Jag ringde direkt till vår veterinär och han bad oss att åka in direkt, säger hon till Expressen.

Berit blev allt sämre

Veterinären hade svårt att fastställa vad som egentligen hade hänt, men att hunden hade fått i sig något farligt var helt klart. Berit fick en kortisonspruta och fick åka hem igen. Men tillståndet försämrades allt snabbare. Och på kvällspromenaden blev läget akut.
– Hon försökte sätta sig för att kissa men föll bara omkull. Då förstod jag att det var riktigt allvarligt och ringde veterinären igen, säger Cassandra Svensson till Expressen.

Berit fick läggas in för ytterligare behandling, men Cassandra berättar att hon gav ett närmast ”apatiskt intryck”. Sedan under torsdagen kom det tragiska beskedet att tillståndet var så pass allvarligt att den stora jakthunden var tvungen att avlivas.

Misstänker förgiftning

Veterinären är övertygad om att hunden fick i sig något giftigt ämne. Enligt Cassandra rör det sig troligen om glykol som dränkts in i köttbitar.
– Det troliga är att Berit förgiftats med köttbitar indränkta i glykol. Men var de legat vet jag inte. Även om vi alltid hade hunden i koppel var hon expert på att söka upp saker som låg både här och där, precis som alla andra hundar, säger hon till sajten.

Detta är tyvärr inte första gången något liknande inträffar, för i december förra året gick Burlöv kommun ut med en varning om att någon placerat matrester med glykol på promenadstråken.

Den tragiska händelsen med hunden Berit är nu polisanmäld. Brottsrubriceringen är spridande av gift, uppger Expressen.

Cassandra vill nu varna andra hundägare att vara uppmärksamma på vad deras hundar får i sig.
– Det här vill jag inte att någon annan ska gå igenom. Samtidigt förstår jag inte att någon kan vara så grym mot ett djur som är helt oskyldig i sammanhanget.

Det här gör mig så förbannad! Vem gör något sådant mot oskyldiga hundar? Dela vidare detta för att varna andra hundägare!