Hund i sängen: 7 saker som händer när du delar sovplats med din hund

Det debatteras livligt om det är okej att hunden sover i sängen eller inte. De flesta som inte själva har hund tycker att det verkar helt galet, medan hundägare ofta är oense.

Visst ser det mysigt ut, men leriga tassar, hundhår och djur som fästingar kan få många att bli lite avskräckta.

Visst har jag förståelse för de som inte vill sova med sina hundar i sängen, men jag kan också förstå varför vissa älskar att sova bredvid sin fyrbenta vän.

Nu finns det även forskning som visar att det finns fördelar med att sova tillsammans med sin hund.

DoDLive

En studie med 150 deltagare från Center for Sleep Medicine vid Mayo kliniken i Scottsdale Arizona kommer med ett riktigt spännande resultat för alla oss djurvänner.

Bland deltagarna uppgav 56 procent att de delar säng eller sovrum med en hund eller katt. Och i denna grupp uppger hela 41 procent att djuren faktiskt gör att de sover bättre under nätterna. Förklaringen var att djuren fick deltagarna att sova mer avslappnat och de kände sig även mer trygga med sitt husdjur vid sin sida.

Fortfarande inte övertygad? Här nedan har du sju anledningar till varför det är bra att sova med hunden i sängen.

1. Minskar stress, ångest och oro

Det finns många bevis på att hundar minskar stress. Till exempel används terapihundar över hela världen för att minska stress och ångest. Du behöver inte hålla på och klappa på hunden, det räcker med att ni nuddar varandra för att du ska känna dig mer avslappnad.

hund i säng
Pexels

2. Får dig att känna dig trygg

Vetskapen om att en annan finns vid ens sida får de flesta att känna sig tryggare. Förutom att många hundar rent fysiskt kan beskydda dig, så finns det även studier som visar att du slappnar av och sover bättre bredvid din hund.

3. Håller dig varm

Hundar älskar att ligga tryckt mot dig, och visst är det mysigt. Dessutom håller din fyrbenta vän dig varm under de kalla vintermånaderna.

4. Det är bra för din hund

Det är inte bara du som mår bättre av att ha hunden i sängen, även hunden uppskattar detta. Det finns ju ingen annan i världen som din hund älskar så mycket som dig, så att få mysa med den i sängen kommer förgylla hundens liv också.

Hund i säng
Pexels

5. Hjälper dig att somna

Studier visar att känslan av trygghet du får av din hund även kommer få dig att sova bättre.

6. Minskar risken för depression

Hundar ger ovillkorlig kärlek. För de människor som lider av depression kan faktiskt närheten till en hund göra att man mår bättre.

7. Ger dig tröst

Att känna närhet av någon annan när man ska sova är den bästa trösten. En kram från sin bästa vän får de flesta att bli på bättre humör innan man ska sova.

Wikimedia Commons

Kommer du låta din hund sova med dig i sängen efter att du läst detta?

Dela gärna artikeln med dina vänner på Facebook så att fler får ta del av fördelarna att sova med sin hund!