Blåa hundar hittade i rysk stad – det kommer färgen i från

Grannar får onda aningar när blåa hundar tassar fram – det som finns gömt i pälsen skrämmer alla

Världen är fantastisk. Det finns växter och djur i nästan alla former och färger.

Men vissa färger förknippas mer eller mindre med vissa typer av djur.

Har du till exempel sett en blå eller rosa hund någon gång?

Invånarna i östryska staden Dzerzhinsk har gjort det – nu försöker forskare förklara varför de mystiska blåa hundarna ser ut som de gör.

Det bisarra fenomenet med de blåa och rosa hundarna i Dzerzhinsk, drygt 39 mil öst om Moskva, tros ha sitt ursprung i stadens gamla kemikaliefabrik som numera står övergiven.

På platsen hanterades det extremt giftiga ämnet cyanvätesyra, som är en av huvudkomponenterna i målarfärgen preussisk blå.

Läs mer: Överviktiga hunden måste rasa i vikt för att överleva – i dag kan ingen tro att det är samma vovve

Dmitry Karelkin, chefsforskare på Zoozashchita djursjukhus, har enligt The New York Post skyllt hundarnas märkliga färgsättning på kemikalierna.

Exakt hur vildhundarna i staden har kommit i kontakt med kemikalierna från den övergivna fabriken är det ingen som vet – däremot verkar det, fascinerande nog, som att djuren inte har tagit någon skada av färgen.

Går att adoptera hundarna

Kemiforskare på Nizhny Novgorod State University i Ryssland har gjort prover på hundarnas blod och avföring och kommit fram till att de inte finns några spår av giftiga ämnen. Inte heller verkar hundarnas päls klia.

Gatuhundarna sitter nu i rabieskarantän i 20 dagar, men sedan verkar det som att det är fritt fram för frivilliga att adoptera en hund om man vill. Och vem skulle egentligen tacka nej till att ha en klarblå vovve hemma?

Läs mer: Ingen förstår varför hundens leksaker försvinner varje natt – lömska tjuven fångas på bar gärning

Forskarna är lite mer fundersamma när det kommer till de rosa hundarna i staden. Det är oklart om pälsens färg beror på samma sak som de blåa hundarna.

Några framstående forskare vill att kommunen gör en övergripande analys av en kemikaliesoptipp som ligger på andra sidan Dzerzhinsk, där över 30 000 ton giftigt avfall dumpades efter andra världskriget.

Stackars hundar som fått sin päls helt färgad blå eller rosa. Som tur är verkar de inte ha tagit allt för stor skada av det.

Nu är det upp till staden att ta hand om den gamla, övergivna fabriken – så inte flera djur går samma öde till mötes.

Vi måste vara rädda om alla djur på den här planeten.