Förslag: Skrota nyårsfyrverkerierna – för djurens skull

Ingrid Lydmark från Varberg är trött på att se stressade och rädda djur på nyår. Nu har hon ett förslag till kommunen: Byt ut fyrverkerier på nyårsafton till en lasershow.

– Förra året stressades flera kor ihjäl av fyrverkerierna och omkring 35 000 måste medicineras innan nyårsafton, säger hon till GT.

När Ingrid Lydmark läste att Bodens kommun skrotar fyrverkerierna och istället visar en lasershow gillade hon idén. Nu har hon presenterat samma förslag till Varbergs kommun där hon bor.

– Mina hundar har alltid varit rädda. De hyperventilerar, skakar i hela kroppen och kissar inomhus för att de inte vågar gå ut. Och jag har ju vänner som har det ännu värre – som får sitta inne i duschen med sina djur hela nyårsafton för att de är så rädda, säger Ingrid.

Även människor kan vara rädda

Hon menar vidare att fyrverkerier är passé, och att även människor som varit varit med om krig kan reagera negativt på smällarna.

Shutterstock.com

Men trots Ingrids argument har kommunen inga planer på att skrota nyårsfyrverkerierna. Så här svarar de på hennes skrivelse:

”Tack för er skrivelse om fyrverkerier på nyår. Gemensamt firande av traditioner som alla kan delta i oavsett ålder eller kulturell bakgrund, enar och stärker gemenskapen. Fyrverkeriet vid Varbergs Fästning är sedan många år uppskattat av tusentals varbergare. Vi förstår och sympatiserar med att ljudet från fyrverkerier kan vara besvärande för djuren. Vårt uppdrag är att skapa en fyrverkeriupplevelse som gör nyårsfirandet festligt för varbergarna och nyårsfirande besökare”

Vad tycker du? Borde vi ha lasershower istället för fyrverkerier på nyår?

Dela gärna artikeln och berätta vad du tycker!