6 saker att tänka på när du köper hund

Gör medvetna val och ta god tid på dig när du köper en hund för chansen är stor att om du lägger ner tid på att uppfostra, träna och vårda din hund så kommer du att få världens absolut bästa kompis!

Som blivande hundägare är det viktigt att vara påläst och göra medvetna val när man köper en hund som förhoppningsvis kommer att vara din familjemedlem och bästa kompis under många år.

Det är ingen rättighet att äga en hund, däremot har man som djurägare ett långtgående ansvar när det gäller sitt djurs livskvalitet och hälsa.

Välj ras med omsorg! Välj en ras vars egenskaper och aktivitetsbehov passar din livssituation och din personlighet, säger Jannice Kindsjö som är etolog på Djursjukhuset i Sundsvall.

Välj en frisk ras! Det är lätt att kontrollera genom att titta på försäkringspremien då det finns en koppling mellan en frisk ras och en låg försäkringspremie och det omvända då hundraser med höga premier eller undantag för rassjukdomar i premien generellt har större problem med vissa sjukare än andra raser.

Köp en hund i Sverige av en säljare som har adress i Sverige! Jag rekommenderar alla valpköpare att begära att få träffa valpens mamma och att få besöka valpen på kenneln, allt för att få en uppfattning om den miljö valpen vuxit upp i. Säkerställ att valpen har vaccinationsintyg och att en veterinär har besiktat den. Begär att valpen är Id-märkt så att du kan verifiera att dokumenten går att koppla till just din valp, fortsätter Jannice Kindsjö.

Jannice Kindsjö, etolog på Djursjukhuset i Sundsvall. Bild: Matilda Nyberg

Stötta aldrig hundsmugglare! Många smuggelvalpar är sjuka när de kommer eller bär på sjukdomar som debuterar i ett senare skede. och många saknar erforderliga rabiesvaccinationer samt giltiga id-handlingar. Valparna är ofta uppfödda under mycket dåliga förhållanden och dessutom ofta som en del av en kriminell verksamhet. Valparna kan även bära spår av traumatiska upplevelser och om mamman varit stressad under dräktigheten kan valparna själva bli mer lättstressade och också mentalt instabila. Detsamma gäller om valpen varit undernärd och inte fått sina närhetsbehov tillgodosedda, säger Jannice Kindsjö.

Köp aldrig en valp på en parkering! Små hundraser såsom Malteser, Pomeranian, Bichon frisé och Fransk bulldog är överrepresenterade när det gäller insmugglade hundar och dessa valpar säljs ofta över internet, till exempel Blocket.

Lägg tid på omvårdnad och hantering av din hund redan från första dagen!

Förebyggande egenvård som tandvård, kloklippning, rengöring av öron eller duschning är viktiga för att hunden ska må bra. Jannice Kindsjö betonar vikten av att börja hanteringsträna sin valp så snart man fått hem den. Börja träna tidigt med hjälp av positiv förstärkning. Det underlättar all form av hantering, även besöken hos veterinären. Första veterinärbesöket är otroligt viktigt eftersom det sätter tonen för hur hunden uppfattar veterinärbesök framöver. Ta med godis eller en leksak som kan användas för positiv förstärkning. Ta god tid på er och var vid hundens sida hela tiden när ni är hos veterinären, säger Jannice Kindsjö.

I MittNorrlands Djursjukvård ingår två djursjukhus som båda är öppna dygnet runt/året om; Djursjukhuset Sundsvall och Östersunds Djursjukhus samt tre dagöppna djurkliniker i Härnösand, Åre och Östersund.

Jannice Kindsjö har mottagning i Sundsvall för smådjur som har bettendeproblem. Det går även att boka en distansbaserad beteendekonsultation, vilket gör beteendeträningen tillgänglig även för hundägare som bor långt ifrån ett Djursjukhuset.

FAKTA
  • MittNorrlands Djursjukvård består av Djursjukhuset Sundsvall, Östersunds Djursjukhus samt tre dagöppna kliniker; Kusthöjdens Djurklinik i Härnösand, Ejra Djurklinik i Östersund samt Åre Djurklinik i Åre.

Text: Annika Wihlborg