Klättraren Teddy utsedd till Sveriges största kattfantast – har räddat över 168 katter

Yrkesklättraren Teddy Bayakhmetov åker långa sträckor och klättrar höga höjder för att hjälpa katter.

Nu har den modige djurvännen blivit utsett till ”Sveriges största kattfantast” av Miljonlotteriet.

– Jag kommer att hjälpa katterna oavsett om jag får stöd eller inte, säger Teddy Bayakhmetov till Djurbibeln.

För två år sedan snubblade Teddy ”Ninjatay” Bayakhmetov över en Facebook-grupp vid namn ”Vi som räddar katter i träd” och såg att någon i hans närhet behövde hjälp.

Han tvekade inte utan åkte direkt till platsen och erbjöd sin hjälp som erfaren yrkesklättrare och kunde snabbt få ner katten från trädet.

– Jag är uppe på 168 katter och har lyckats få ner varenda en. Ingen katt jag räddat har någonsin kommit till skada, säger Teddy till Djurbibeln.

Därför väljer Teddy Bayakmetov att rädda katter

Teddy utför räddningarna helt gratis och kan åka långa sträckor eller bege sig ut på natten om det krävs.

Men för Teddy är det viktigt att hjälpa till, då han anser att det saknas hjälp från andra håll.

– Det är inte alla som kan rädda de här katterna. Det är väldigt sällan som Räddningstjänsten hjälper till. Det är inte alla som kan eller vill rädda katter på natten heller eller som gör det gratis. De är många klättrare och arborister som inte räddar katter om de inte får betalt, säger Teddy till Djurbibeln.

Teddy utsätter sig själv för riskfyllda situationer, men med sin erfarenhet som klättrare vet han när det är säkert att klättra upp i träden.

– Jag har varit på över 30 meters höjd på toppen av träden flera gånger med extremt skygga katter och trädtoppar samlare än mina handleder. Men jag gör det på ett säkert sätt, jag är en expert på klättring, säger Teddy och fortsätter:

– Det är självklart ryskfyllt speciellt om det skulle röra sig om en katt som ramlar och dör. Eller om den bits och rivs och någonting går sönder.. Men jag gör en riskbedömning och förankrar mig väldigt systematiskt.

Så blev Teddy Bayakhmetov Miljonlotteriets ”Största kattfantast”

I samband med Miljonlotteriets 60-årsjubileum pågår flera tävlingar där Sveriges största entusiaster röstas fram i diverse kategorier och där varje deltävling har en prispott på 10 000 kronor.

Tävlingarna går ut på att man ska nominera antingen sig själv eller en någon nära och så avgörs tävlingen genom röstning.

För några veckor sedan handlade det om kategorin ”Sveriges största kattfantast” och när Teddy fick nys om den insåg han att fler än 100 personer redan hade nominerat honom.

Han bestämde sig för att hoppa in i tävlingen med endast två dagar kvar och rösterna började strömma in på en gång.

Teddy kom snabbt ikapp de andra kattentusiasterna och lyckades klättra hela vägen till toppen.

När tävlingen var över hade Teddy fått hela 7405 röster och blev delad etta ihop med Ann-Sofie Leveau, som fick 7349.

– Det kändes bra, vi fick dela på priset eftersom de tyckte att båda gjorde så bra saker och att båda förtjänade förstapriset.

Pengarna var välbehövliga för Teddy som räddar katter gratis och står för själv för sina kostnader.

– Jag kommer hjälpa katterna oavsett om jag får stöd eller inte, men det var fint att se att så många ville hjälpa mig så jag kan fortsätta rädda katter, säger Teddy till Djurbibeln.

Behöver du hjälp med katträddning kan du nå Teddy via hans Facebook-sida länkad nedan.

Facebook: https://www.facebook.com/Ninjatayrigging

Vilket otroligt jobb du gör Teddy!

En sann djurvän.