Henrik skulle åka skidor – gjorde hjälteinsats och räddade älgkalv som gått genom isen

Vad som skulle bli en solig skidtur under Henrik Kvists lediga söndag i Västerbotten blev istället flera timmars kamp med att rädda en älg som gått genom isen.

– Det var kämpigt, det var det. Men det känns bra att vi lyckades, berättar Henrik Kvist för Newsner.

Henrik Kvist och hans sambo hade gett sig iväg för att åka skidor på söndagsförmiddagen, när han fick ett samtal om att någon sett en älgkalv gå genom isen, inte långt bort från där Henrik och sambon befann sig.

Foto: Privat

Henrik ändrade riktning och åkte mot där kalven skulle vara. Samtidigt ringde han till områdets jaktledare Leif Trygg, som skyndade sig dit tillsammans med sin dotter.

Älgkalven var nedkyld och utmattad

Snart fick de syn på älgkalven, som låg helt stilla då den inte hade någon energi kvar.

– Hon var trött och nedkyld, och hade ingen ork kvar att försöka, säger Henrik Kvist.

De kontaktade polisen, men eftersom de var långt ut visste de att tiden var knapp för den nedkylda älgkalven. De tänkte att de kunde ta sig ut med en båt, och försöka driva in älgen i land där isen hade spruckit.

– Vi försökte få den att följa oss i båten, men vi märkte ju att den var alldeles för trött för att göra de. Så vi fick dra upp den, berättar Henrik.

Foto: Privat

Fick hålla i hennes tills hon kunde stå upp själv

När de väl lyckats få älgkalven i land påbörjade de arbetet med att värma upp henne. Då hon var alldeles för kall för att kunna stå upp på egen hand.

– Solen gick i moln, så vi tände två eldar och försökte få igång hennes blodcirkulation. Det tog nog en timme innan hon visade första tecknet på att ens försöka ställa sig upp.

Henrik, Leif och de andra försökte hjälpa kalven att ställa sig upp, genom att hålla i henne för att hon skulle stabiliseras. Efter många försök kunde hon till slut stå för egen maskin.

”Man får ge och ta av skogen”

När Henrik och de andra kunde se att älgkalven kunde gå ordentligt själv lät de henne vandra vidare in i skogen.

– Det var kämpigt. Inte svårt, men jobbigt. Det är dock en självklarhet att göra. Det känns bra att vi lyckades. Man får ge och ta av skogen, säger Henrik till Newsner.

Inte alla hade kämpat såhär för en älgkalv. Dela gärna för att hylla djurvänner som Henrik och de andra som var med under räddningsinsatsen.