Fästingsäsongen: Det ska du göra om du misstänker att hunden blivit sjuk

Våren är ofta en härlig tid för många husdjur och ägare.

Men det innebär också högsäsong – för ovälkomna gäster i gräset.

Fästingarna lurar bland grönskan, och vissa bär på sjukdomar.

Så här ska du tänka om du misstänker att din hund blivit sjuk av ett fästingbett.

Fästingarna kryper fram för att leta efter sitt värddjur.

Nu börjar temperaturen äntligen leta sig uppåt parallellt med vårens intåg – och när det blir varmare trivs fästingar som bäst.

Foto: Shutterstock

Därför gäller det för alla hundägare att nu vara extra vaksamma. De flesta fästingar kan man förstås plocka bort själv från sin fyrfota familjemedlem.

”Oavsett ålder är det en god idé”

Ett gott råd till alla hundägare är att skydda sin fyrfota familjemedlem med fästingförebyggande medel, samt att kolla igenom hunden när ni har varit ute.

– Oavsett ålder är det en god idé att använda sig av fästingprofylax samt att dagligen gå igenom hunden för att ta bort eventuella fästingar, säger Lotta Gunnarsson, tf statsveterinär på statens veterinärmedicinska anstalt.

Men det finns också de hundar som kan bli sjuka av fästingbett. Några typer av infektionsämnen som fästingar kan bära på är borrelia, anaplasma (tidigare ehrlichia) och TBE. Dessa ämnen kan i sin tur kan orsaka sjukdomar.

– Det är inte ovanligt att hundar får exempelvis borreliainfektioner men det är inte samma sak som att de faktiskt blir sjuka, säger Lotta Gunnarsson.

Vad gäller TBE vet forskningen i dag inte lika mycket om hur vanligt det är med infektioner hos hund i Sverige.

Hur vet man som djurägare att ens hund har blivit sjuk av ett fästingbett?

– Det kan du som djurägare inte veta. Du behöver låta en veterinär ta del av sjukdomshistorien, undersöka ditt djur, eventuellt gå vidare med provtagning och därefter gör veterinären en bedömning om sannolik orsak till hundens besvär, säger Lotta Gunnarsson.

Vad kan man göra åt det?

– Det du som djurägare kan göra är att kontakta en veterinär och låta undersöka din hund om du har anledning att misstänka att djuret är sjukt på något sätt. Vad som är lämplig åtgärd måste sedan den undersökande veterinären bedöma i varje enskilt fall.

Foto: Pixabay

Dela gärna vidare för att informera andra hundägare inför fästingsäsongen!