Gäng gömmer dold kamera för att spana i parken – häftiga skepnaden som fastnar på film får alla att baxna

När några forskare från Bush Herritage Australia kontrollerade en spårkamera vid Charles Darwin Reserve fick de syn på något som fick alla att tappa hakan.

Där, precis framför kameran, skymtades en varelse som varit utrotningshotat i flera år.

Fyndet på kameran fick forskarna att jubla av lycka.

”Det är alltid spännande att se en art som vi aldrig har sett innan utforska våra reservat”, säger Bush Heritage Australia seniorekolog Dr Michelle Hall i ett pressmeddelande.

Vad det var för djur? Jo, en brushtail possum. Ett nattaktivt pungdjur som hör hemma i Australien.

År 2021 släppte forskare från Australian Wildlife Conservancy (AWC) ut 49 bushtail-possum i Mt. Gibson Wildlife Sanctuary, i hopp om att den hotade arten skulle börja återbefolkas.

The once locally extinct Brushtail Possum is confidently exploring Western Australia’s Wheatbelt thanks to a wildlife…

Posted by Australian Wildlife Conservancy on Wednesday, February 14, 2024

Att den nu utrotningshotade arten syns till 24 mile därifrån är ett gott tecken på att någonting börjar hända.

”Possums långa och säkra resa är ganska betydelsefull”, sa en representant från AWC till The Dodo.

”Det bekräftar vikten av att flera naturvårdsorganisationer arbetar tillsammans genom att ta kompletterande metoder för att skydda och återställa sammanlänkade livsmiljöer. Det indikerar också att possumpopulationen är på väg att etablera sig vid Mt. Gibson och därefter.”

Nu jobbar forskarna aktivt med att övervaka dessa varelser och håller tummarna för att de bara blir fler och fler i området.

Ä*ven om djuret lever under många hot har de människorna på deras sida och de kommer göra allt för att de ska få en sådan god chans att fortplanta sig som möjligt.

”Samarbete är avgörande eftersom utmaningen med bevarande i stor skala är för stor för en organisation ensam, säger Australian Wildlife Conservancy senior fältekolog Georgina Anderson i ett pressmeddelande och tillägger:

”Vi måste arbeta tillsammans.”