Den vita världsberömda älgen får inte vara i fred – nu vill James rädda den

Den vita älgen i Värmland ska inte längre skjutas.

Men samtidigt får den inte vara ifred.

Nu vill James Gegg, som äger en älgpark – rädda den.

Vi har tidigare berättat historien om den vita älgen i Värmland, som snabbt blev världsberömd. Kommunalrådet Hans Nilsson fångade älgen på bild och kort därefter blev älgen en världssensation när brittiska BBC visade ett inslag.

Läs mer: Glädjebeskedet: Den vita älgen i Värmland får leva

Först beslutade polisen om att älgen skulle skjutas, men sedan efter massiva protester så drogs beslutet in.

Nya problem i skogen

Men nu har den vita älgen fått ett nytt problem. Han får inte vara ifred. Människor vill gärna se älgen och med tanke på att han varit aggressiv tidigare, kan ett beslut om skyddsjakt bli aktuellt igen.

Men James Gegg, som driver älgparken i Ekshärad, vill ta emot älgen för att ge honom lugn och ro.

”En del av mitt jobb”

– För mig personligen skulle det vara riktigt intressant att få arbeta med en sådan ovanlig älg. Vi talar mycket om vita älgar under våra guidade turer, säger han till P4 Värmland.

Trots att den vita älgen kan vara aggressiv så tror James att han kan hantera honom.

– Älgar är stora, kraftfulla djur. Alla kan vara aggressiva. Men det handlar väl om att lära sig vilken karaktär han har och försöka lära sig hur han reagerar vid olika tillfällen. Det är ju en del av mitt jobb.

– En vild älg borde få vara vild. Men det är bättre att den kommer till oss än att den blir skjuten, säger han till P4 Värmland.

James Gegg
Foto: Facebook James Gegg

Nu hoppas vi att den vita älgen kan få lugn och ro ute i skogen – så inte polisen kommer beordra en ny skyddsjakt! Dela gärna vidare till dina vänner.