Träna som de duktiga polishundarna – här är övningarna du kan testa med din hund

Polishundarna gör ett ovärderligt jobb för vårt samhälle.

Här kommer lite tips på övningar som polishundarna utför – och som du som hundägare kan testa med din egen fyrfota familjemedlem.

Behöver du och din hund lite tips på nya övningar och lekar som ni kan börja med?

Kanske vill ni rentav träna som de duktiga polishundarna?

Då har ni hittat rätt!

Här ger hundföraren Åsa och polishunden Keegan sina bästa tips!

Polishundarna gör varje vecka ovärderliga insatser för samhället. De hjälper polisen att lösa brott. Dessutom är de så klart fantastiska kollegor att ha vid sin sida!

”I många uppdrag är hunden helt avgörande”

De hjälper polisen att leta efter personer, ämnen och föremål och för övervakning. Tack vare sitt goda luktsinne kan polishunden ofta hitta sådant som vi människor själva har svårt att upptäcka.

Enligt polismyndigheten finns det omkring 400 polishundar som arbetar i samhällets tjänst, och de flesta är schäfer och malinois.

– I många uppdrag är hunden helt avgörande. I sökandet efter försvunna personer gör hundarna stora skillnader. Utan deras luktsinne kan en sökinsats ta avsevärt mycket längre tid och i värsta fall är det avgörandet mellan liv och död, säger polisen Åsa som arbetar med sin fyrfota kollega Keegan.

Hon hyllar polishundarnas arbete.

– Även när det kommer till att hitta och lagföra en person för brott och förhindra fortsatt brottslighet gör hundarna en stor insats. I många fall kommer vi inte längre i en insats och hunden kallas in och tar oss vidare i utredningen med ovärderliga bevis.

Attack, en fyraårig tysk schäferhund, utsågs Årets polishund 2017. Tillsammans med sin förare Tommy tjänstgjorde han i lokalpolisområdet Uppsala. Årets främsta insats gjorde han dock utanför Hudiksvall då han spårade upp en 6-årig flicka som gått vilse i skogen och hittades först efter 13 timmar. Foto: Ewa Ahlin/SKK/TT

Så tränar du din hund som polishundarna

De flesta hundägare vet hur roligt och viktigt det är för hunden att få leka och träna. Men går det att träna sin hund som polishundarna?

Det viktigaste att tänka på om man som hundägare vill försöka, är att vara rättvis mot hunden och ställa rimliga krav.

– Bra att tänka på att man inte går för fort fram mellan att lära hunden ett beteende till att kräva att den kan det i svårare miljöer. Trappa upp svårighetsgraden successivt och var noggrann att belöna det beteendet man vill ha. Polishundarna har många olika moment som dom ska behärska och tar därför ganska lång tid att träna upp, säger polisen Åsa.

Foto: Privat

Har du några tips på roliga och utmanande övningar som man kan testa med sin hund?

– Jag lägger mycket tid på passivitetsträning och koncentrationsövningar. Att hunden ska kunna ligga tyst och still när en annan hund arbetar. Ett sätt att träna koncentration kan vara att hålla en boll i varsin hand och vänta till hunden tar ögonkontakt innan han får en boll. Övningen går att bygga på med att hunden ska hålla längre ögonkontakt, stå på en bänk och så vidare.

Keegan är fem år och en långhårig schägerhane, och Åsa beskriver en nära och fin relation.

– Vår relation kan med ett ord beskrivas som ”nära”. Han är rent fysiskt alltid där jag är. Vi är tillsammans varje dag, hela tiden och upplever väldigt mycket ihop. Jag känner honom väldigt bra och han känner nog mig ännu bättre. Han är gjord för att arbeta och blir jobbig att ha under längre ledigheter. Han är mitt skydd när vi jobbar och jag känner mig trygg med honom vid min sida.

Vill du berätta om ett speciellt minne ni har tillsammans?

– Vi var på ett uppdrag där vi skulle leta längs en sträcka om ett ungdomsgäng kastat något längst den väg dom gått. Keegan är tränad att markera föremål som är nyligen hanterade av oss människor. Till saken hör att det här gänget nyligen varit på ett hamburgerställe. Keegan och jag påbörjar vårt uppdrag och Keegan visar mig tydligt och envist varje fynd han hittar. Det är sugrör, papper, hamburgerrester och drickamuggar med mera. Men mitt bland allt hittar han även bilnyckel, vapen och andra värdefulla fynd.

Foto: Shutterstock

Så roligt att få en inblick i polishundarnas vardag! Jag är säker på att många hundägare vill prova på lite utmanande polishundsövningar framöver! Dela gärna vidare artikeln för att hylla alla polishundar som gör ett så viktigt jobb för vårt samhälle!