Utmärglad hund hittad under svensk brygga – ingen vet var den kommer från: ”Skakade som ett asplöv”

Gunnar Brynolf hörde ett konstigt ljud under bryggan där han hade lagt till med sin segelbåt. Det visade sig vara en blöt, kall och hungrig hund som gömt sig där.

Hunden är inte registrerad i Sverige, men chippet i örat visar på att den är från USA.

– Den skakade av köld och var helt utmärglad, säger han till Norrköpings Tidningar.

Skåneparet Gunnar och Lisa Brynolf hade precis lagt till med sin segelbåt vid Fyruddens hamn utanför Valdemarsvik. Då hörde han ett märkligt ljud och bestämde sig för att ta reda på vad som hade orsakat ljudet under bryggan.

Det visade sig vara en stackars blöt och utsvulten vovve.

Gunnar fick ut den från det trånga utrymmet, torkade den och gav den mat.

– Jag lockade ut den och vi tog den till en låg flytbrygga så vi kunde ta upp den på kajen. Den skakade av köld och var helt utmärglad. Det var skönt att den reagerade när den kom in i värmen, den skakade som ett asplöv när vi tog upp den. Den var helt genomvåt. Den hade suttit på stenarna under bryggan och varje gång det kom en båt hade vågorna sköljt över henne, säger han till Norrköpings Tidningar.

Gunnar och hunden
Gunnar Brynolf med upphittade hunden.Foto: Facebook

Verkar komma från USA

Tiken fick sova på Gunnar och Lisas båt. De hörde av sig till polisen, men ingen hade anmält hunden saknad. Paret fick i stället kontakt med Ingela Karlsson via en Facebook-grupp för bortsprungna hundar i området. Hon kom och tog hand om vovven och körde den till veterinären.

– Hon är jättesnäll, kommer fram och är nyfiken. Hon verkar väldigt båt- och bilvan för när hon skulle in i buren till bilen försökte hon hjälpa till och hon verkar van vid att åka bak i bilen, säger Ingela till lokaltidningen.

Veterinären konstaterade att hunden, som inte är registrerad i Sverige, inte hade ätit någonting på drygt två veckor. I stället verkar det otroligt nog som att hunden kommer från USA. Det tyder chippet i örat på i alla fall.

Via kennelklubbar i USA kommer nu ägaren att sökas. Det är däremot ett väldigt svårt uppdrag. Hunden, som är runt 9-10 år, kommer troligtvis inte att komma tillbaka till sin tidigare ägare.

Hunden har inget namn

Ingen vet heller vad hunden heter – Ingela och hennes familj har heller inte kommit på något att kalla henne.

– Vi har inte hittat på något än, det är så nytt det här. Vi får lägga ut en fråga på Facebook, om de har några namnförslag. Hon är otroligt snäll och man ser på nacken att hon har haft ett halsband. Innerst inne tror jag någon saknar henne. Allt annat är hemskt tänker jag, säger Ingela Karlsson.

Utmärglad hund
Hunden utan namn får sin första bit mat på flera veckor. Foto: Facebook

Just nu får amerikanen bo hos Ingela, som driver en djurfodergård. Men det är inte säkert att hunden fungerar ihop med familjens egna hundar. Tiden får utvisa vad som sker.

Så länge går labradortiken på korta promenader och får flera mindre mål mat om dagen, för att inte magen ska reagera negativt.

Hoppas verkligen att hunden mår bättre snart och att det finns en ägare någonstans som verkligen saknar henne och kan ta hand om henne.

En stor eloge till människor som Gunnar och Ingela som tar hand om djur i nöd. Ni är riktiga stjärnor.