Älgen beter sig märkligt när mannen går närmare – då hörs ett avlägset gråt som förklarar vad hon vill säga

Inte alltför ofta får man syn på en livs levande älg vid vägkanten. Men när bilister kör på landsvägar om morgonen eller kvällen kan man få en glimt av dessa ståtliga djur – om man har tur.

Viktigt att tänka på om man ser en älg från bilen är att sakta ner. Det gäller att vara beredd – för plötsligt kan älgen dra ut på vägen och en eventuell krock kan bli riktigt allvarligt för alla inblandade parter.

Bilisten stannar och kollar till älgen

I den här situationen valde bilisterna att stanna vid vägkanten och gå ut och möta älgkon. Hon stod innanför stängslet en lagom varm vårdag. Men samtidigt gick det också att se hur älgkon såg stressad ut, och när killarna närmade sig så sprang hon inte därifrån för att söka skydd.

I stället stod hon kvar.

Det var som om hon ville säga dem någonting. Och till slut insåg de hennes hemlighet – hon skyddade nämligen något som låg alldeles vid stängslet.

Då hörde killarna ett skrik. Samtidigt som stängslet var tilltrasslat sprattlade det till i diket.

Där låg en liten älgkalv!

Mamman var stressad och blickade mot killarna. Hon ville inte att de skulle gå närmare älgkalven. Samtidigt insåg männen snabbt en sak: den här lilla kalven skulle inte kunna ta loss av egen maskin. De var tvungna att gripa in och hjälpa till.

Så försökte männen hjälpa älgkalven

Först försökte de vinna över mammans förtroende, och tog sig försiktigt fram. Den andra mannen stannade kvar vid bilen, för att inte skrämma upp älgmamman i onödan. Det var ju redan en stressig situation för henne.

Först rusade älgmamman fram emot mannen, som om hon ville skrämma bort honom. Men när han gick lite närmare så tog hon några kliv bort. Hon var rädd, samtidigt som hon förstås inte ville lämna sin kalv.

När mannen väl var framme hos kalven tog han fram sin tång och började klippa i stängslet. Mamman rusade då ut mot skogen, för att sedan återvända tillbaka. Hon var väldigt orolig, kunde männen tydligt märka.

Efter bara en minut var kalven äntligen fri.

Vilken tur för kalven att rätt person dök upp på rätt plats. Älgar kan vara aggressiva – i synnerhet när de har kalvar. Så det var mycket modigt av mannen att göra detta.

Vilka hjältar! Dela gärna artikeln vidare för att hylla dem!