Ny farlig trend: Folk knyter ihop hundars öron – nu varnar veterinär för farliga beteendet

Sedan en viral trend fått fäste på sociala medier så har nu en veterinär gått ut med en skarp varning till alla hundägare.

Nedan kan du läsa mer om trenden som kan orsaka smärta och sjukdomar hos din hund.

På sociala medier sprids dagligen klipp över hela världen på allt från gulliga husdjur till rena rama problematiska beteenden.

En trend som dök upp under 2019 men som nu den senaste tiden har fått ett uppswing på TikTok är utmaningen som kallas ”#PutItInABun Challenge”. Det går ut på att hundägare knyter upp sin hunds öron i en ”bulle” på huvudet med hårsnoddar.

Nedan kan du se ett filmklipp på hur det kan se ut:

Mängder av filmklipp har spridits och setts av miljontals människor världen över.

Det kan låta som ett relativt ofarligt sätt att få sina fyrbenta vänner att se ännu sötare ut. Men faktum är att det är betydligt mer problematiskt än vad de flesta tycks förstå.

Veterinären varnar för beteendet

Dr. Anna Foreman, veterinär på organisationen Everypaw Pet Insurance’s, varnar nu för den ökande trenden.

Att binda upp en hunds öron är mycket onaturligt för dem och kan vara smärtsamt, särskilt om det görs med en olämplig, tunn hårsnodd med resår. Det kan dra i hårstråna och skada den känsliga huden på öronmusslan, den yttre delen av örat. Om en hund med [sladdriga] öron inte är benägen att få öroninfektioner kan det öka risken för en infektion att binda upp öronen, eftersom örats redan stabila miljö förändras”, säger Foreman enligt The Mirror.

Att binda upp en hunds öron kan alltså orsaka både smärta och infektioner.

Hundar med floppiga tunga öron är i allmänhet benägna att få främmande föremål i örat oavsett. Att binda upp öronen hjälper dock inte till att förhindra detta, utan snarare att noggrant kontrollera öronens utsidor efter en promenad. Om en hund med den här typen av öron inte är benägen att få öroninfektioner kan uppbindning av öronen öka risken för en infektion på grund av en förändring i örats redan stabila miljö.

Låt oss nu stoppa den dumma trend en gång för alla!

Dela gärna den här artikeln för att göra fler medvetna om riskerna!