Vanliga misstaget många hundägare gör med maten kan göra hunden sjuk – så undviker du fällan
Hundmat. Foto: Shutterstock

Vanliga misstaget många hundägare gör med maten kan göra hunden sjuk – så undviker du fällan

Diska hundskålen med jämna mellanrum och minska risken för bakterier.
Det är viktigaste rådet till alla hundägare.
Här är riskerna med en smutsig hundskål.

Forskarna har tittat närmare på vilka matvanor hundägare ger sina fyrfotade vänner. Rapporten är gjord av Food and Drug Association (FDA) och utvärderar bland annat hur väl hundskålarna tvättas mellan målen, skriver Mirror.

I undersökningen har 417 hundägare medverkat – och bara 12 procent svarar att de diskar hundmatskålen varje dag. 22 procent uppger att de rengör den en gång i veckan. 18 procent av de tillfrågade, alltså bara något färre än en av fem, säger att de tvättar skålen var tredje månad eller inte alls.

Problemet med detta?

Tja, enligt den amerikanska livsmedelsmyndigheten som står bakom rapporten kan en smutsig hundskål öka risken för att såväl hunden som ägaren ska drabbas av bakterier såsom salmonella och listeria, skriver Mirror.

Så bör hundägare mata sina husdjur

Hundmat. Foto: Shutterstock
Hundmat. Foto: Shutterstock

För att undvika sjukdomar och bakterier i maten för våra fyrfotade vänner tipsar myndigheten också om fyra punkter som kan vara bra för alla husdjursägare att påminna sig om.

Det handlar om att tvätta händerna före och efter det att man som ägare hanterat hundmaten. Dessutom bör matskålar tvättas med tvål och varmt vatten efter varje måltid.

En annan sak som många husdjursägare kanske gör om det är bråttom, är att använda hundens matskål som en skopa. Det bör man inte göra, enligt FDA. I stället ska en annan, ren skopa eller dylikt användas för att ösa upp maten. Dessutom poängterar myndigheten vikten att slänga gammalt djurfoder på ett säkert vis – exempelvis genom att lägga det i en platspåse i en täckt papperskorg.

Genom att följa dessa fyra ganska simpa vardagstips kan man sänka risken för att ens fyrfotade vän ska drabbas av bakterier avsevärt.

Hundmat. Foto: Shutterstock
Hundmat. Foto: Shutterstock

Dela gärna vidare inlägget för att tipsa andra hundägare om detta!