Fastkedjad hund hittas i Ukraina – ögonblicket när djurvännerna frigör honom lämnar oss i tårar

Den övergivna hunden hittades fastkedjad i Ukraina.
Nu har han fått komma till veterinär.

Snart fyra månader har gått sedan Ryssland invaderade grannlandet Ukraina och startade krig. Under tiden har miljontals människor flytt det svårt krigshärjade landet. Samtidigt har många husdjur blivit kvar.

Som denna fina hund.

Han hittades fastkedjad och övergiven vid sin hundkoja i Ukraina av djurvänner, enligt bilder från Youtube-kanalen Love Furry Friends.

Hundens hunger efter att ha kedjats fast

I videoklippet kan vi se hur två kvinnor får ögonkontakt med den fastkedjade vovven, vars kropp tydligt visar att det var längesedan han fick ett ordentligt mål mat.

De hade med sig en konservburk med mat till honom och när han fick syn på den kastade han sig över maten och kunde inte sluta äta. På kroppen kan man se hans revben sticka fram.

De noterade också att hans päls hade tagit skada av kedjan runt halsen.

Hunden, som fått namnet Toby, fick följa med till veterinären där de gjorde de nödvändiga kontrollerna. Nu letar man efter en familj till denna fina ukrainska vovve, och vi håller verkligen tummarna för att han ska hitta hem!

Nya regler om husdjur i EU efter kriget i Ukriana

Många husdjur har också följt med sina ägare på flykt från Ukraina, och EU-kommissionen har under våren gjort det lättare för djurägare att ta med sina fyrfotade vänner i EU:s medlemsländer. Dock poängterar flera svenska myndigheter att smittläget bland husdjur i Ukraina är väldigt annorlunda än i exempelvis Sverige, vad gäller allvarliga sjukdomar som rabies.

Jordbruksverket har noggrant beskrivit läget på sin hemsida.

”Just nu råder undantags­regler för hundar och katter som kommer med sina ägare som flytt från Ukraina. Det innebär att vi bedömer från fall till fall vilka åtgärder som är nödvändiga”, skriver Jordbruksverket och fortsätter:

”Bedömningarna handlar framför allt om hur stor risken är att djuret bär på rabies och hur den risken ska hanteras så att inte folkhälsan eller djurhälsan i Sverige äventyras. Ukraina är ett högriskland för rabies och har varje år flera fall hos både hundar och katter”.

Vi hoppas verkligen att denna fina vovve får komma till ett nytt hem så snart som möjligt! Dela gärna vidare inlägget!