Nya larmet: Antalet vanvårdade hundar och katter ökar i Sverige – för att ägare missköter skötseln

Allt fler djur far illa och utsätts för vanvård i Sverige. Det visar siffror på antalet anmälningar de senaste åren, enligt SVT.

Sällskapsdjur drabbas

Vanvård av djur blir allt vanligare och antalet anmälningar ökar. Det visar en sammanställning som SVT Sörmland har gjort. Det handlar fram för allt om sällskapsdjur så som hundar och katter där bristen på skötsel sticker ut.

– Det handlar framför allt om brister i skötseln, att man inte kan hålla rent efter sina djur eller att man inte har möjlighet att ta dem till veterinären när de behöver hjälp. I många fall har det gått ganska långt och djuren har varit i dåligt skick, säger Ulrike Segerström, djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Södermanlands län till SVT.

Vanvård ökar för varje år i Sverige. Foto: Shutterstock

Vanvård ökar

Men anmälningarna ökar. Så här ser det ut än så länge för hela landet:

2017: 13 600 anmälningar
2018: 14 500 anmälningar
2019: 8 000 anmälningar (just nu)

I år ser det också ut att bli en ökning med tanke på de 8000 som redan är anmälda just i skrivande stund. Det beror på den nya lagen lex Maja som kom i våras efter fallet med en drabbad katt som utsattes för vanvård och plågeri. Lagen har inneburit att vård- och omsorgspersonal kan anmäla även om de bara misstänker att ett djur vanvårdas i ett hem, det gör att fler anmäler i dag än för några år sedan.

Hunden på bilden har inget med texten att göra. Foto: Shutterstock

Fler anmäler i dag

Det var under sommaren 2017 som länsstyrelsen tog över en hel del av arbetsuppgifter kring omhändertagande av djur från polisen, det har också gjort att ärendena har ökat.

Men Ulrike Segerström menar att en del ärenden anmäls i onödan också. Många fall kan vara högre prioriterat att åka ut och kolla på.

– Ibland är det så att anmälningen handlar om att man är osams med en person eller arg på en granne och då tar man ut det genom att anmäla djurhållningen. Eller så vågar man inte, och det har vi full förståelse för att man inte vågar prata med den som har djuren, säger Ulrike Segerström till SVT.

Sprid gärna det här vidare för att ställa dig på djurens sida och visa att du är emot alla typer av vanvård och djurplågeri! Det här måste få ett slut.