Nu hyllar vi polishundarna Oi och Zigge – som omringade och grep tre banditer: "Hallelujah moment"
Polishundarna Oi och Zigge

Nu hyllar vi polishundarna Oi och Zigge – som omringade och grep tre banditer: ”Hallelujah moment”

Polisen i Norrbotten ryckte ut på larm om en stulen bil, timmar senare dyker den upp mitt framför ögonen på en polis och hans hund i Härnösand.

Det här blir ett jobb för flera inblandade och snart är hunden Oi tjuvarna hack i häl.

Polisen i Norrbotten har delat med sig av ett minst sagt speciellt gripande i ett inlägg på Facebook och är ett ypperligt exempel på när polisens samarbete fungerar.

Klockan var strax efter 08 den 15 februari. Polisen i Norrbotten fick ett larm om en stulen bil som försvunnit från ett industriområde i Luleå.

Flera patruller åker ut och letar efter bilen, men den är spårlöst försvunnen.

Åtminstone för ett litet tag.

För samma morgon har hundförare från Härnösand haft en utbildningsdag i Luleå och när en specialsökshundsförare klev ut på Luleås gator tidigt på morgonen därpå så aktiverades hans polisradar direkt.

”Föraren håller på att sätta morgonkaffet i vrångstrupen då alla hans inbyggda polisradar aktiveras när han får syn på tre personer utanför hotellet som beter sig märkligt. Som polis spelar det ingen roll om man jobbar eller är ledig, trött eller pigg. Polisglasögonen är alltid på stand by och när den där ”känslan” kommer om att nåt inte stämmer, då aktiveras glasögonen och man börjar observera”, skriver polisen på Facebook.

Alla hundförare skickas till platsen

Polisen från Härnösand ringer upp de lokala hundförarna och berättar om vad han sett.

”Snabbt kommer informationen om att bilen är stulen, det är samma bil som alla letar efter! Pulsen på hundförarna stiger och deras röster på radion blir ljusare då de nästan i falsett berättar att de behöver fler patruller till platsen. Den stulna bilen börjar rulla”, skriver polisen i inlägget.

Samtliga hundförare skickas på ärendet och först på plats är patrullhunden FM Oi och hans förare.

Sekunder senare omringas tjuvarna av fem hundpatruller.

”Samtliga tre personer grips av hundförarna på plats, till ljudet av FM Oi:s skall. Ingen av de misstänkta vågar röra sig när det enda de ser är tandraden på Oi som var mycket sugen på ett multigrip”, skriver polisen.

Som om inte det vore nog kommer även Luleås narkotikasökhund Zetastar Rapid Puls ”Zigge” och Zetastar Voodoo Spirit ”Woodie” från Härnösand och nosar upp olika beslag som polisen tar hand om.

”En bra dag för hundenheten! En mindre bra dag för tjuvarna”, skriver polisen.

Hyllas i sociala medier

Hundarnas samarbete hyllas i sociala medier.

”Ser man så många fyrbenta poliser med tänder o deras förare stannar man nog, bra jobbat alla”, skriver en.

”Wow, super bra jobbat!!”

”Halleluja moment”, skriver en tredje.

https://www.facebook.com/photo?fbid=524197406507820&set=a.252321137028783