8 saker som händer i kroppen om du låter din hund sova i sängen

Att ha hunden i sängen eller inte, det är frågan. Personligen tycker jag att det är väldigt mysigt att ha min hund i sängen. Det värsta som kan hände är ju att man får tvätta lakanen lite oftare.

Men hundägare tycker ofta olika i denna fråga. En del tycker att det är ohygieniskt, medan andra tycker att det är hur mysigt som helst. Men nu visar faktiskt forskning att det finns stora fördelar med att sova tillsammans med sin hund.

En studie med 150 deltagare från Center for Sleep Medicine vid Mayo kliniken i Scottsdale Arizona har gett mycket glädjande resultat.

Bland deltagarna uppgav 56 procent att de delar säng eller sovrum med en hund eller katt. Och i denna grupp uppger hela 41 procent att djuren gör att de sover bättre på nätterna, skriver brittiska Daily Mail. Förklaringen var att djuren fick deltagarna att sova mer avslappnat och de kände sig även mer trygga med sitt husdjur vid sin sida.

Fortfarande inte övertygad? Här nedan har du åtta anledningar till varför det är bra att sova med hunden i sängen.

Hund i säng
Pexels / Pixabay

1. Ger dig tröst

Att känna närhet av någon annan när man ska sova är den bästa trösten. En kram från sin bästa vän får de flesta att bli på bättre humör innan man ska sova.

2. Hjälper dig att somna

Jag har ofta svårt att somna på kvällarna, och jag vet att många andra har samma problem. En studie visar att en hund minskar stress och gör dig lugnare, vilket också gör det lättare att sova.

Hund i säng
Pixabay / Pexels

3. Minskar stress och oro

Det finns många bevis på att hundar minskar stress. Till exempel används terapihundar för att minska stress hos sjuka människor.

4. Ger värme

Hundar vill gärna ligga nära. När jag hade hund så ville han alltid ligga på mina fötter när vi skulle sova. Det kan ju förstås bli ett problem på sommaren, men under kalla vintermånader är det underbart med lite extra värme i sängen.

5. Minskar risken för depression

Hundar ger ovillkorlig kärlek. För de människor som lider av depression kan faktiskt närheten till en hund göra att man mår bättre.

Hund i säng
Flickr

6. Får en att känna sig trygg

Erkänn, även om du inte hare n vakthund så känner man sig alltid lite säkrare när vi vet att vår hund är vid vår sida. Trots att de inte har kapaciteten att rädda skydda dig mot någon som vill dig illa blir man ofta lugnare av att ha hunden i närheten. Att känna sig trygg gör dig mer avslappnad och du får lättare att sova.

7. Det är bra för din hund

Det är inte bara du som mår bättre av att ha hunden i sängen, även hunden uppskattar detta. Det finns ju ingen annan i världen som din hund älskar så mycket som dig, så att gosa med den i sängen kommer förgylla hundens liv också.

Hund sover i säng
Pexels / Burst

8. Hundar är bra för din hjärna

Känslan av stressavlastning, säkerhet och tröst från din hund beror på en reaktion i din hjärna. Det är nämligen så att dina oxytocinnivåer ökar när du klappar din hund. Oxytocin är ett ämne som ökar känslan av avslappning, förtroende och psykologisk stabilitet. En utlösning av detta ämne är inte bara bra för ditt humör utan även för din hjärna visar studier.

Dela artikeln med dina vänner så att de också får ta del av alla fördelar med att låta hunden sova i sängen!