Foto: Facebook

Förvirrad hund vinglar omkring på bilvägen med lapp runt halsen – orden får det att knyta sig i magen

Den vilsna hunden visste inte var hon skulle ta vägen.
Då stannade plötsligt en bilist och erbjöd henne en väg ut.

Lionel Vytialingam chockades när han förra våren var ute och körde bil som vanligt i Malaysia.

För plötsligt möttes han av någonting som verkligen inte borde vara i närheten av en väg, där bilar susar förbi i full fart. Där såg han nämligen hur en hund vandrade omkring planlöst.

Lionel berättar att hunden verkade social och snäll. Samtidigt måste den ha varit förvirrad, eftersom den ville närma sig fordonen. En direkt farlig miljö för vilket husdjur som helst.

– Hon hade ingen aning om vad hon gjorde eller vart hon skulle. Det åkte bilar och cyklar längs gatan och hon gick rakt in i dem som om hon trodde att de var familj, säger Vytialingam till djursajten The Dodo.

Han bestämde sig genast för att stanna och plocka in hunden, så att hon skulle vara utom fara på bilvägen.

– Jag hade aldrig stött på en tunn papperslapp knuten runt en hunds hals på det sättet. Jag hoppades att det skulle vara någon form av kontaktinformation – ett sätt för mig att få tillbaka den lilla hunden till ett hem som letade oroligt efter henne, säger Vytialingam till The Dodo.

Bröt ihop i tårar efter hundens lapp

Men det var när han tittade lite närmare på hundens halsband som han insåg att där gömdes ett meddelande. Någon hade nämligen uppenbarligen placerat en lapp där.

Och meddelandet krossade hans hjärta.

Lionel skriver i ett uppmärksammat Facebook-inlägg att han ”bröt ihop i tårar” av det hela. Brevet var utformat på så sätt att det var skrivet som om hunden var avsändare. Där stod att hundens namn är Siggy och att hon är den mest älskvärda vovve som finns.

Men där dolde sig också ett mycket tråkigt besked.

”Min ägare är väldigt ledsen över att tvingas lämna mig, han kan helt enkelt inte ta hand om mig längre. Jag är väldigt ledsen över det, och jag är säker på att han är det också”, stod det i brevet som antagligen skrivits av den tidigare ägaren.

”Snälla ta med mig hem. Snälla låt mig bli en del av din familj. Snälla älska mig”, stod det vidare i brevet.

Där det också framkom att hunden var fem år gammal vid det här tillfället, och att hon också kan göra en hel del trick! Hon hade heller aldrig bitit någon, stod det i brevet.

Och den sista raden var särskilt hjärtskärande:

”Jag hoppas att du kan ta emot mig”.

Lionel blev förstås väldigt berörd av brevet, och kommer att låta hunden stanna hos honom tills dess att coronapandemin i landet lättar, berättar han för The Dodo. Därefter har de bestämt att hans bror ska adoptera hunden!

Lionel vill samtidigt passa på och uppmärksamma alla djurägare att inte släppa ut sina djur i det vilda, utan i stället alltid vända sig till djurhem! Där kan husdjuren få en säker och trygg tillvaro, innan de kan få komma till en ny adoptivfamilj.

Djurbibeln frågade Carina Olsson på den ideella föreningen ”Hundar utan hem”, vad människor som går och funderar på att adoptera en hund. ”Hundar utan hem” arbetar för att rädda avlivningshotade hundar och ge dem en andra chans till ett lyckligt och kärleksfullt liv i Sverige.

– Att skaffa hund är ett beslut för resten av hundens liv. Skaffar man en valp så måste man planera för att kunna ta hand om hunden i 12-15 år framöver. Har du en daglösning när du arbetar? Hundar behöver mycket motion och sällskap. Arbetar man heltid och tänker att hundens ska rastas på lunchen så blir det väldigt många timmar ensam för en hund. Då behöver man en bättre daglösning, säger Carina Olsson på Hundar utan hem.

LÄS MER: Guide till ditt första husdjur – allt du måste tänka på

Att vara hundägare innebär ett stort ansvar – och enligt Olsson bör man inte lämna sin fyrfota familjemedlem ensam i över fyra timmar.

– Livet med en hund är en livsstil som innebär att man blir låst då en hund inte kan lämnas ensam mer än fyra timmar och du behöver planera dina dagar efter hundens behov av sällskap och motion.

En annan viktig fråga att ställa sig själv är om man har tiden att introducera en hund till sin familj?

– Den första tiden med en ny valp eller vuxen hund är allt nytt. Räkna med att hunden behöver tid att känna sig trygg innan den kan lämnas ensam, säger Carina Olsson.

Nu slutade allting tack och lov bra för den här hunden i Malaysia, tack vare Lionel, men att låta djurhem ta hand om husdjuren är någonting som vi verkligen vill hjälpa till att betona och sprida!

Dela gärna vidare inlägget om du håller med om detta!