Kattungar dumpas utanför djurbutik – bredvid ligger en lapp: ”Läs innan du dömer…”

Människor överger djur av olika anledningar. I vissa fall handlar det om misskötsel men finns också exempel när människor impulsköper ett litet djur för att sedan inse att saker och ting inte kommer fungera.

Ibland handlar det om att det är för dyrt – men det kan också ha naturliga anledningar där vissa djurägare inte har något val.

Det var vad Kristi Idnurm från Georgetown, USA, fick erfara när hon kom till sin djurbutik en morgon.
Vid dörren låg en stor bur som 23 katter satt i, alldeles ensamma och övergivna. Men det fanns också en lapp med texten: ”Läs innan du dömer”.

Kristi Idnurm älskar djur. Vid sidan om sitt jobb i en djurbutik driver hon ett eget räddningsboende för katter, där hon hjälper dem att båda bli friska samt att adoptera bort.

Hittade bur med katter

Men en morgon skulle hela hennes vardag förändras. När hon kom till jobbet i djuraffären hittade hon en lapp på dörren. Och vid sidan stod en stor bur – där 23 katter och kattungar satt.

– Det var en överraskning att hitta alla katter utanför butiken, berättar Kristi till The Dodo.

DESPERATE PLEA FOR HELP! Emergency fosters needed for about 20 cats stuffed in a crate along with a mother and her…

Gepostet von Jennifer Skyinskus am Sonntag, 6. Januar 2019

Kristi började läsa brevet och allting verkade faktiskt verka helt rimligt. Till skillnad från andra övergivna djur hade katterna blivit väl omhändertagna.

Lämnade lapp: ”Läs innan du dömer”

De hade alla lärt sig att gå på lådan och i brevet fanns en lång historia tillsammans med en förfrågan.

I brevet, som The Dodo har tagit del av, står det:

”Jag har räddat katter så länge som jag kan minnas. Men i år har det tagit ut sin rätt och brutit ner mig. Här bakom finns alla katter jag inte lyckats hitta hem åt och jag har slut på tid. Jag kunde inte bara lämna dem på gatan. Snälla förstå, och läs det här innan du dömer”, skriver personen i brevet.

Kristi fortsatte läsa. Det visade sig att personen som lämnat katterna varit med om en husbrand vilken förstörde mer än halva huset.

Bildkälla: Shutterstock. OBS, bilden har ingenting med artikeln att göra.

Hen fick inte ut någon försäkring, vilket gjorde att hen och katterna tvingades flytta.

Personliga tragedier

Ett år senare var sonen med om en bilolycka, vilket gjorde att han behövde hjälp dygnet runt i fyra månader och hen kunde inte ta hand om alla katter. Men det slutade inte där.

Personens moster fick cancer bara några månader senare och när hon gick bort tvingades hen lägga alla pengar på en fin begravning.

”Jag kommer bli vräkt och jag har hittat hem till de katter jag vet skulle vara svåra att adoptera bort. Snälla, var medveten om att många av dessa katter har varit mitt liv i 4 år. Trots att många av kattungarna inte är ett år gamla har jag skickat med lite information om alla”, står det i brevet.

”De är mitt liv och min värld och jag önskar att jag kunde ta hand om alla”.

Ville katterna väl

Personen hade även lämnat 300 kronor som kunde gå till kattmat.

”Jag har förlorat allt”.

Kristi var tagen av brevets innehåll. Hon insåg direkt att personen som lämnat katterna inte ville dem någonting illa –utan försöka bara hjälpa de små djuren till en säker framtid.

Djurvännen insåg att det var bråttom. Kristi behövde snabbt hitta nya tillfälliga hem till katterna och efter flera desperata samtal lyckades hon koordinera så att alla katter och ungar fick fosterhem.

– Volontärerna kom snabbt till butiken med kattlådor, tvättartiklar och gjorde listor och svarade på frågor.

Fick nya hem

Vissa katter hamnade på ett katthem i Maryland, USA medan andra hamnade i Delaware. Vissa av butikens anställda kunde också ställa upp och ta hand om en och annan kattunge tills vidare.

Bildkälla: Shutterstock. OBS, bilden har ingenting med artikeln att göra.

Det är aldrig bra att man behöver lämna ifrån sig ett djur. Men förhoppningsvis kunde de här människornas agerande, inklusive personen som lämnade dem, ge katterna en nystart på livet och inge hopp.

– Det var en gruppinsats för att se till att katter och kattungar var i säkerhet, säger Idnurm till The Dodo.

Vi hoppas att personen som lämnade katterna nu får veta att de små djuren nu är i säkerhet. Och samtidigt vill vi tacka henne för sitt otroliga engagemang och varma hjärta för att se till att dessa katter får en framtid.

Alla djur förtjänar ett kärleksfullt hem, dela artikeln om du håller med!