Guide: Mitt första husdjur – allt du behöver tänka på när du ska skaffa hund

Fler vill skaffa hund.

Här är de viktigaste frågorna varje människa bör ställa sig själv – innan man tar steget och blir hundägare.

– Att skaffa hund är ett beslut för resten av hundens liv. Skaffar man en valp så måste man planera för att kunna ta hand om hunden i 12-15 år framöver, säger Carina Olsson på ”Hundar utan hem”.

Att bli hundägare är ett stort steg att ta i livet.

Så här i coronatider är det många människor som går hemma, och allt föer funderar på att skaffa hund. Hemmasittandet gör att många drömmer om en lurvig kompis – den bilden bekräftas från många håll i landet.

– Det talas mycket om att skaffa hund nu när många jobbar hemma, säger Hans Rosenberg, vid Svenska kennelklubben, till TT.

2019-12-20 Hunden Frans. Många skaffar hund i coronakarantänen. Foto: Privat / TT

Men det finns många saker att ta hänsyn till – innan man bestämmer sig för att skaffa hund.

Djurbibeln frågade Carina Olsson på den ideella föreningen ”Hundar utan hem”, vad människor som just nu går och funderar på om de ska skaffa en hund bör tänka på. ”Hundar utan hem” arbetar för att rädda avlivningshotade hundar och ge dem en andra chans till ett lyckligt och kärleksfullt liv.

Foto: Shutterstock

”Hundar behöver mycket motion och sällskap”

Enligt Carina Olsson är en viktig fråga att ställa sig själv – om man har gjort upp planer för framtiden? Hur passar då en fyrfota familjemedlem in i den ekvationen.

– Att skaffa hund är ett beslut för resten av hundens liv. Skaffar man en valp så måste man planera för att kunna ta hand om hunden i 12-15 år framöver. Har du en daglösning när du arbetar? Hundar behöver mycket motion och sällskap. Arbetar man heltid och tänker att hundens ska rastas på lunchen så blir det väldigt många timmar ensam för en hund. Då behöver man en bättre daglösning, säger Carina Olsson på Hundar utan hem.

Att vara hundägare innebär ett stort ansvar – och enligt Olsson bör man inte lämna sin fyrfota familjemedlem ensam i över fyra timmar.

– Livet med en hund är en livsstil som innebär att man blir låst då en hund inte kan lämnas ensam mer än fyra timmar och du behöver planera dina dagar efter hundens behov av sällskap och motion.

Hundar kräver motion. Foto: Janerik Henriksson / TT

”Hunden behöver tid att känna sig trygg”

En annan viktig fråga att ställa sig själv är om man har tiden att introducera en hund till sin familj?

– Den första tiden med en ny valp eller vuxen hund är allt nytt. Räkna med att hunden behöver tid att känna sig trygg innan den kan lämnas ensam, säger Carina Olsson.

I dessa coronatider kan det också vara en bra att undersöka möjligheterna till att snabbt ordna en hundvakt, eller få hjälp med att ta hand om hunden om man skulle bli sjuk.

– I dessa tider så blir vi extra påminda om att vi man behöva hundvakt och en backup.

Även ekonomin är en viktig faktor när du ska skaffa ditt husdjur.

– Både foder, försäkring och framför allt veterinärvård kan vara väldigt dyrt trots försäkring. 

Foto: Shutterstock

Carinas check-lista: Så väljer du rätt hund för dig

Vi frågade Carina Olsson på ”Hundar utan hem” vad som kan vara bra att tänka på om man funderar på att skaffa en hund. Hennes svar? Börja med att ställa frågor till dig själv – här är hennes check-lista:

Hur många och hur långa promenader vill du gå?

Hur vill du aktivera hunden?

Spårträning, nosework, trix, agility, freestyle, rallylydnad, bruksgrenar eller enbart som sällskap. 

Vill du ha en hund för att träna dagligen eller vill du ha ett sällskap?

Välj en lagom aktiv hund så att hunden inte kräver mer än du har tid och lust att ge den. 

Välj hund efter egenskaper.

Inte efter utseende. 

Vilken ålder på hunden?

Valp, vuxen eller senior? Valpperioden är underbar men också väldigt krävande med en valp som behöver din uppmärksamhet, behöver rumsrenhetstränas, ensamhetstränas och som gärna tuggar och äter på allt. 

Är du själv senior så kanske en seniorhund passar dig så att ni kan njuta av varandras sällskap och gå mysiga promenader i vårsolen utan för mycket krav på lek och aktivering.

Fundera inte bara på vad hunden kan ge dig utan också vad du kan ge hunden för liv.

Dela gärna vidare artikeln så att de som funderar på att skaffa hund får läsa detta innan de bestämmer sig! Det är viktigt att välja rätt hund, både för sin egen skull men framför allt också för hundens!