Elin gav gatuhund från Grekland nytt hem – nu vill hon att fler väljer att adoptera

Alla hundar förtjänar ett hem.

Och det är precis det som Elin Ahlström gjorde för en hund som hade levt på gatorna i Grekland.

Nu vill hon hjälpa andra som kan tänka sig att adoptera hundar som annars inte har några hem.

– Jag behöver inte förändra alla men kan jag få en person att tänka ett varv till och adoptera istället för att köpa valpar då är det värt allt, säger Elin Ahlström till Djurbibeln.

Elin Ahström från Stockholm, beskriver sig själv som en djurvän. Under uppväxten hade hon flera olika husdjur – men aldrig någon hund.

Hon bestämde sig därför för att adoptera en hund när hon flyttade hemifrån – Norpan, en dansk-svensk gårdshund, som behövde ett nytt hem.

För Elin har hundadoption alltid känts som det självklara valet när det ska välkomnas en pälsvän i familjen.

– Jag har aldrig velat köpa en valp från en kennel, jag har alltid känt att jag vill hjälpa någon som redan finns och som saknar ett hem. Jag vet inte riktigt var det kommer ifrån, berättar Elin för Djurbibeln.

Sommaren 2015 skulle komma att ha en stor påverkan på Elins liv. Hon åkte till Grekland för att jobba som reseledare men hennes fokus skulle snabbt ändras när hon såg alla gatuhundar på ön.

Och efter ett möte med en kvinna som jobbade med att rädda hundar bestämde sig Elin för att hon ville hjälpa till.

– Då bestämde jag mig att när min hund i Sverige går bort så ska jag adoptera från Grekland, berättar Elin.

Och så blev det också. 2019 adopterade Elin en hund från föreningen Grekiska Gatuhundar och välkomnade tiken Boo i familjen.

Foto: Privat

Startade en insamling inför nya Grekland-resan

Det var också genom denna förening som Elin fick nys om hur ett gäng hundar missköttes på en gård och skulle hamna i ett hundhem.

– Det var en man som hade hört av sig och sagt att han inte längre kunde ta hand om sina hundar. När hundhemmet kom dit var det 20 hundar som alla satt fastspända i en liten kedja med bara en lastpall som vindskydd. Så hade de suttit året om och med valpar som sprang runt överallt, säger hon.

Det var droppen som fick bägaren att rinna över för Elin som då bestämde sig för att återvända till den grekiska ön och hjälpa till med mer än bara donationer.

– När jag såg det kände jag bara att jag måste åka dit och hjälpa till med mina händer, säger Elin till Djurbibeln.

Resan bokades till den 12 maj i år och Elin startade en insamling i en lokal Facebook-grupp för att kunna få med sig så mycket hundleksaker och nödvändigheter som möjligt.

– Det blev ett extremt stort gensvar, folk har skänkt så otroligt mycket grejer så jag måste ringa flygbolaget nu och boka fler resväskor för att kunna få med mig allt.

Planen är att i en vecka hjälpa till på hundhemmet och avlasta personalen som jobbar där året om.

Vill förändra synen på hundadoption från utlandet

Men långt ifrån alla var positiva över Elins beslut. Flera kommenterade nämligen att främmande gatuhundar kunde sprida sjukdomar till Sverige.

Elin håller däremot inte med.

– Min bild är att det finns väldigt mycket fördomar, säger hon.

Hon upplevde samma typ av motstånd inför adoptionen av sin hund Boo 2019, men förklarar att verksamheten som bedrivs där borta är väldigt seriös.

– De gjorde en videointervju med mig för att säkerställa att man var en lämplig person, så de adopterar inte bort hundar till vem som helst.

Elin fortsätter:

– De är vaccinerade, de har pass, det är väldigt uppstyrt och här känner jag att det finns en väldigt stor okunskap.

Foto: Privat

Nu vill Elin krossa fördomarna och uppmuntra andra att adoptera utländska gatuhundar.

– Det är som med det mesta, man behöver se andra sidan för att förstå att det bara är fördomar. Det vardagliga talet mellan människor är negativt och där vill jag vara med och förändra.

– Jag behöver inte förändra alla men kan jag få en person att tänka ett varv till och adoptera istället för att köpa valpar då är det värt allt.

Ska köpa en gård för att kunna hjälpa till mer

Elin har bestämt sig för att köpa en gård i Dalarna med sambon och planerar att adoptera en hund så fort hon flyttar in.

Därifrån hoppas hon kunna samarbeta med organisationen Grekiska Gatuhundar genom att vara fostermamma och hjälpa hundar att anpassa sig till den svenska miljön.

– Många är rädda för att adoptera en hund från gatan till Sverige men är hunden redan i här och har någon som kan berätta lite om den, då kanske det är lättare att hitta en hund som passar ens livssituation.

Foto: Privat

Vi önskar dig all lycka till med planerna Elin!

Det är dags för våra pälsvänner att komma bort från gatan och hitta ett tryggt hem.