Därför stirrar din hund på dig när den bajsar – experterna om makabra anledningen

Vi förundras alla ibland över våra hundars många märkliga beteenden.

En sak som hundar alltid tycks göra är att stirra ut sin matte eller husse när de utför sina behov – nedan får du svaret på gåtan om varför de gör så.

Våra fyrbenta vänner är fantastiska varelser som skänker oss både sällskap, beskydd och kärlek.

Men då och då kan man inte låta bli att förundras över hundars många egendomliga beteenden.

Till exempel så gillar de att äta lite vad som helst som kommer i deras väg och de sniffar inte sällan varandra i baken. Att jaga sin egen svans tycks också vara ett kul tidsfördriv.

Därför stirrar hunden när den bajsar

En av många märkliga beteenden som de allra flesta hundar har visar de när de utför sina behov, ja, när de bajsar alltså.

Varje gång så stirrar de sin matte eller husse rätt in i ögonen under tiden. Vi är nog flera som funderat över varför de gör detta.

Hund bajsar
Foto: Shutterstock

Men det finns faktiskt en förklaring, eller flera till och med.

Enligt hundexperten Madeline Friedman så har det att göra med att hunden känner sig försvarslös under tiden som den bajsar.

Känslan av att vara sårbar är en kvarleva från deras vilda förfader, vargen, som fortfarande måste klara sig själv i naturen. Jag tror att hundar ser till att vi har deras ryggar när de befinner sig i den där sårbara positionen under en längre tid”, säger Madeline till The Dodo.

Finns fler förklaringar

Hunden söker alltså beskydd från oss människor medan den går på toaletten. Men det finns flera förklaringar till varför de söker ögonkontakt med oss.

Till exempel så har flera hundar fått belöningar som valpar när de tränat på att bajsa utomhus. Det kan vara så att de hoppas på lite godis fortfarande.

Men det kan också vara så att hunden känner sig lite osäker på om den får bajsa på platsen. Därför kan den söka tillåtelse från sin ägare innan den bajsar.

Om en ägare tidigare har skällt ut sin hund för att den har bajsat på fel ställe kan det kanske leda till att hunden blir orolig”, säger Nick Jones, beteendevetare för hundar, till The Dodo.

Hund bajsar
Foto: Shutterstock

Nu har vi kanske lite mer förståelse för våra fyrbenta vänner!

Dela gärna den här artikeln på sociala medier så att fler får ta del av innehållet!