Pandahonans möte med sin nyfödda unge fångas på bild – hennes agerande väcker starka reaktioner
Panda

Pandahonans möte med sin nyfödda unge fångas på bild – hennes agerande väcker starka reaktioner

Pandamamman får träffa sin nyfödda unge efter en tid isär. Hennes agerande väcker starka reaktioner bland djurvårdare och djurvänner.

En pandaunge ser inte riktigt ut som man skulle kunna tro. I stället för att vara stor och svartvit är den lilla krabaten liten som en smörkniv, rosa, kala och blinda. De kan varken gå eller reglera kroppstemperaturen själva så de kräver sin mammas kroppsvärme för att överleva. Och ute i de vilda är de nästan chanslösa utan en mor vid sin sida.

En panda som nyligen blivit mamma lämnar aldrig ungens sida, inte ens när de behöver äta eller dricka. Detta gör att hon oftast bara kan ta hand om ett barn och överger det svagaste.

Om en panda lever på en djurpark brukar djurvårdare försöka hjälpa till så att mamman ska kunna ta hand om flera barn. Men då honorna kan stöta bort de barn som får en främmande doft, av exempelvis en människa, är det riskfyllt.

Separerades från sin unge

När pandan Min Min fick barn separerades hon, av okänd anledning, från sin unge.

Den lilla parveln som precis fötts fick vård av djurparkens veterinärer och låg i en kuvös som höll henne varm och trygg.

Den lilla krabaten var så liten att hennes ögon fortfarande var stängda. Men efter en tid i kuvösen ansåg djurvårdarna att hon var frisk nog för att återförenas med sin mamma.

Panda
Foto: Youtube

Riskfylld återförening

Men mötet var riskfyllt. Den lilla ungen hade doften av människa på kroppen så risken fanns att Min Min skulle stöta bort sitt eget barn.

När djurvårdarna öppnade dörren in till pandamamman skrek den lilla ungen efter sin mor. Min Min däremot, höll sig i sitt hörn och verkade inte bry sig särskilt om det lilla barnet.

Hennes agerande var självklart inget positivt tecken, men Min Min fick tid. Bebisen jämrade sig och rullade runt på golvet i väntan på att mamma skulle hämta henne. Trots det ignorerade Min Min henne.

Till slut bestämde sig djurvårdarna för att göra inhägnaden mer bekväm för pandorna och plötsligt slog Min Mins modersinstinkt in.

Får tusentals att reagera

Hon tar sin lilla unge i famnen, överöser denne med mat och vaggar den tills den slutar skrika. Äntligen kunde personalen andas ut, och vi andra också.

På Youtube ramlar kommentarerna in från människor som sett videon och berörts av mötet.

”Det här är så gulligt, jag är så glad för den nyfödda”, skriver en person.

”Jag grät bokstavligen till det här, men när de återförenades blev jag glad igen”, skriver en annan.

”Jag fick tårar i ögonen i slutet när pandan accepterar sin unge”, skriver en tredje.