Möt underbara pipharen som charmar hela nätet med sin unika päls

Ochotona iliensis, eller Ili Pika som den heter på engelska, kan vara det sötaste djuret på hela jorden enligt min mening! Den ingår i släktet Ochotona och familjen pipharar.

Men inom bara några år kan den vara helt utrotad från planeten, skriver BBC.

Så här måste vi göra för att rädda den.

Först lite bakgrundsinformation: Det var år 1983 som Ochotona iliensis för första gången upptäcktes i Kina.

Som synes är den helt underbart söt. Men det finns ett stort problem som vi nu måste hjälpas åt att uppmärksamma: Det finns mindre än 1 000 kvar i populationen – och det härliga djuret riskerar nu att utrotas och försvinna för gott.

Det var en man som heter Li Weidong som upptäckte detta vackra djur i nordvästra Kina. Han hittade den i Xinjiang-regionen men har tvingats se sitt favoritdjur minska dramatiskt i population de senaste åren. På 35 år har sju av tio Ochotona iliensis dött ut.

För tio år sedan blev arten placerat på en lista över världens utrotningshotade djur. Samtidigt finns det än i dag ingen organisation som arbetar för att den ska bevaras i världen, skriver CNN.

It's extremely cute and extremely endangered.

Posted by Tip Hero on Thursday, February 22, 2018

Det här däggdjuret mäter ungefär 20 centimeter och lever högt upp i bergskedjorna. Den livnär sig på gräs och trivs i miljöerna däruppe.

Li misstänker att det är den globala uppvärmningen som ligger bakom det faktum att Ochotona iliensis håller på att utrotas. När temperaturen stiger i genomsnitt blir snöhöjden allt högre och det gör att djuren tvingas högre och högre upp i bergen. Tidigare kunde forskarna se att den fanns på 3 200 meters höjd – men i dag har de hittats på över 4 000 meters höjd. Han tror att bara en tredjedel av de 2 900 djuren finns kvar i dag.

Han har själv satt ihop en forskning och startat ett bevarandeprojekt på egen hand och lagt ut över 200 000 kronor ur egen ficka. Till sin hjälp har han 20 voluntärer som hjälper till att samla in fakta om populationen.

Samtidigt har han pressat på organisationer för att de ska ta tag i det här problemet, utan att få gehör.

– Den här lilla arten kan utrotas när som helst. De existerar inte längre på platser där de fanns tidigare, säger han till CNN.

Han medger också att åldern börjar ta ut sin rätt – men har en högsta önskan.

– Jag är nästan 60 år, och snart kommer jag inte kunna klättra i Tianshanberget. Så jag hoppas verkligen att en organisation kommer få folk att studera och skydda Ili Pika, säger han.

https://www.youtube.com/watch?v=MbGoKJk-5Uo

Nu hjälps vi åt att dela detta vidare, så att fler får upp ögonen för detta underbara djur och att utrotningen kan stoppas!!