Här plågas djuren av skötarna för att underhålla turister – metoden för att tygla djuren är brutal

Vilda djur är precis vad det låter som – det är inte tama djur utan ska leva i det vilda i fred. Men en ny kartläggning av National Geographic visar djurturismens mörka baksida.

Djuren far mer illa än vad vi tror och den mörka sanningen visar hur.

Något som är otroligt populärt är att fotas med och träffa vilda djur under semestern. Kanske i en djurpark, under en safari eller ute i det vilda.

Det första exemplet är hämtat från Ryssland i Moskva där man till exempel kan fotas med vilda djur så som vargar och björnar. Men vad turisterna inte förstår är att djuren hålls i små burar sedan barnsben och kommer endast ut från buren när de ska fotograferas.

Tvingas bort från sina hem ”Jag vill bara gråta”

Även delfiner visas upp och uppträder runt om i Ryssland där skötarna transporterar delfinerna i vattenfyllda rör. I Ryssland finns inga lagar om hur marina däggdjur ska behandlas i fångenskap, enligt National Geographic. Delfinerna kan alltså behandlas hur som helst och befinner sig långt i från sina hem i havet.

Alla Azovtseva är en av delfintränarna som jobbat med delfinerna i 30 år. Hon uppger att samvetet biter på henne, enligt National Geographic.

– Mitt samvete gnager mig, säger hon. Jag ser på dessa djur och jag vill bara gråta.

– Jag skulle jämföra delfinernas situation med en läkare som måste sopa gatan. När de inte uppträder eller tränar så ligger de bara i vattnet med ansiktet neråt. Det är den djupaste depressionen

Drogade tigrar och apor i koppel är verklighet

Du har säkert hört folk som gosar med stora kattdjur under semestern också, till exempel tigrar. Men enligt National Geographic är tigrarna oftast drogade eller har fått sina klor borttagna – ibland både och.

I Chiang Mai i Thailand finns en ”ap-skola” där apor tränas till att cykla trehjuling, kasta basketbollar och snurra parasoll. De hålls i ett koppel med halsband runt halsen under tiden. Aporna är nära besläktade med människan så tänk bara hur det vore att tvinga en människa att visa upp sig medan vi håller personen i ett koppel runt halsen. Efter uppträdandena förs aporna tillbaka i små metallburar som knappt rymmer deras kroppar.

Det är vanligt med apor som visas upp med att kunna snurra ett parasoll. Apan på bilden har inget med texten att göra.
Det är vanligt med apor som visas upp med att kunna snurra ett parasoll. Apan på bilden har inget med texten att göra. Bildkälla: Shutterstock/polispoliviou

Bebisen tas från mamman – 3800 i fångenskap

I Thailand är även industrin med vilda djur stor och det finns runt 3800 elefanter som lever i fångenskap. De används som underhållning där människor lär de trix som till exempel att måla tavlor med sina snablar eller låta turisterna rida på dem, enligt National Geographic. Elefanter på cirkus var även ett vanligt förekommande förr men metoden för att tämja djuren får min mage att vändas ut och in av obehag.

Metoden kallas för phajaan i Thailand där människorna använder en krok och rep för att tämja elefanterna – de bryts slutligen ner och blir lydiga.

Elefanten på bilden har inget med texten att göra.
Elefanten på bilden har inget med texten att göra. Bildkälla: Shutterstock/ReeAod

Använder krok för att elefantbebisen ska sitta ned

När elefantbebisen bara är två år gammal, binds mamman till bebisen vid ett träd och bebisen dras sakta bort från mamman. Sedan används en pinne med en krok i ena änden.

– För att lära dem sitta så binder vi frambenen och använder elefantkroken därbak, berättar djurskötaren Sala-ngam för National Geographics reporter.

– Vi måste använda elefantkroken så elefanten vet vad som gäller.

Elefanten på bilden har inget med texten att göra.
Elefanten på bilden har inget med texten att göra. Bildkälla: Shutterstock/Aungkul Intaraprasong

Mörka sanningen – inga tvivel om att djuren lider

National Geographic skriver att djuren inte har ett universellt språk för att uttrycka smärta. En del djur döljer smärtsymptom för att inte framstå som svaga och lätta byten och andra saknar helt enkelt tårkanaler.

Därför kan det vara svårt att märka om ett djur lider, men vi vet att de kan känna smärta. Egentligen är det så enkelt som att förstå att när man råkar trampa sin katt på svansen så får den ont. Likväl som att använda ett koppel på en fri apa eller en krok på elefanternas bakdel för att de ska sitta ner.

Enligt National Geographics reporter Natasha Daly finns det inga tvivel om att djuren lider även när turisterna har lämnat platserna, kamerorna är borta och djuren förs tillbaka till sina burar igen. Natasha Daly har själv besökt ställena som reportaget handlar om.

Dela för att visa att du står på djurens sida.