Foto: Facebook / SSC Marine Mammal

Fastklämd mystisk varelse kikar fram mellan klipporna – när djuret räddas får hjältarna ett tack de sent glömmer

En man var ute på en promenad när han såg en grå varelse sitta fast under klipporna.

När han tog en närmare titt insåg han att det var som gömde sig och larmade till djurvänner som snabbt kom till undsättning.

Händelsen skedde i mars tidigare i år, delstaten Massachusetts.

En man var ute på promenad längs klipporna när han såg något röra sig i en springa under honom.

När han tittade närmare insåg han att det var en sälunge som låg fastklämd i botten av hålet.

Hade fastnat efter på grund av tidvattnet

Mannen plockade upp telefonen och larmade efter hjälp och Ashley Stokes och kollegorna på Seacoast Science Center åkte genast ut för att hjälpa till.

Det hade rapporterats om ovanligt högt tidvatten och en intensiv stormflod vilket Ashley menade kunde vara anledningen till att sälen hamnade vid klipporna.

– Med båda dessa faktorer kombinerade täckte vattennivån klipporna, vilket mycket sällan händer. Den unga sälen drog sig troligen upp på klippan för att vila, och när tidvattnet drog sig tillbaka, gled den ner i sprickan. Tidvattnets höjd återgick sedan till det normala och nådde inte längre toppen av piren, så hon hade ingen möjlighet att ta sig ut, berättar hon för The Dodo.

Sälen räddades av djurvännerna

Men att få ut sälen skulle visa sig svårare sagt än gjort då hålet var djupt och öppningen inte var bred nog för räddarna att kunna nå ungen.

Sälen förstod inte heller att det var en räddningsoperation och tryckte sig därför längre ner i hålet utav rädsla samtidigt som den försvarade sig med både klor och tänder.

Men teamet tänkte inte ge upp, de spenderade en halvtimme med att försöka få ut sälen från hålet.

– Vi lyckades till slut att vicka ut hennes bakfenor ur den djupaste delen av sprickan och fick sedan en filt under hennes kropp tillräckligt för att kunna dra henne ur hålet, sa Stokes.

Av storleken att döma misstänkte räddningsteamet att sälen var omkring en till två och en halv månader gammal.

Att den var ensam var dock inget ovanligt då sälar vanligtvis blir självständiga efter 21-27 dagar.

Sälen släpptes ut i vattnet igen

När de väl hade fått ut sälen ur hålet bestämde de sig för att föra den tillbaka till veterinärkliniken för att undersöka om den var i behov av medicinsk hjälp.

Men förutom att den var uttorkat och hade en lätt svullnad i bakre fena hittade man inget fel på sälen – som misstänks ha varit fast i drygt ett dygn.

– Det, kombinerat med hennes livliga natur och hennes uppenbara missnöje med att bli hanterad, lät oss veta att hon var en bra kandidat för frisläppning, snarare än att behöva rehabilitering, berättar Ashley.

Efter att ha gett sälen vatten tog teamet tillbaka till klipporna och släppte ut den i vattnet nedanför.

Sedan dess har de inte sett skymten av sälen vilket Ashley menar är ett bra tecken, då den förmodligen har gått vidare med sitt liv.

Klippet kan du se nedanför:

https://www.facebook.com/reel/1842321202909633

Vilka sanna hjältar ni är!

Och tack till mannen som var både uppmärksam och snabbtänkt.