FOTO: Network for Animals

Blodiga och plågade åsnor lider varje dag – till turisternas glädje

Över 500 steg måste turisterna bestiga för att njuta av utsikten från huvudstaden Fira på den grekiska ön Santorini.

För att slippa det svettiga att gå upp och ner för trapporna får djuren stå för jobbet. De traditionella åsneturerna har blivit en populär turistattraktion i staden.

Men bakom kulisserna döljer sig en blodig historia – där åsnorna plågas under hemska förhållanden. Nu skakas turistvärlden av de nya bilderna på åsnorna i Santorini.

Flera timmar per dag under extrem värme tvingas åsnorna gå med turisterna upp och ner för den över 500 steg branta och farliga backen.

Nu slår djurrättsorganisationen Network for Animals larm om de fruktansvärda förhållandena som råder för Santorinis åsnor. Allt fler turister tar del av dessa turer, som inte är gjorda för åsnorna.

Det är ett jobb utan paus, sju dagar i veckan. Gott om vatten, mat och omsorg? Nej, knappast.

Bilder avslöjar tortyren

En bild säger mer än tusen ord, brukar man säga. Och det gäller i allra högsta grad i det här fallet. Nu har Network for Animals publicerat skakande bilder som visar hur åsnorna på Santorini plågas. De får stora öppna sår på ryggen, skadad päls och de flesta är så utmattade att de inte kan gå upp för den långa trappan.

FOTO: Network for Animals

En talesperson från organisationen Network for Animals säger att åsnorna inte klarar av att bära mer än 20 procent av sin egen kroppsvikt. Men med tanke på att de svåra förhållandena får åsnorna svårt att klara av även lättare turister.

FOTO: Network for Animals

Det kan turisterna göra

Det är inte bara arrangörerna av dessa åsneturer som är skyldiga till lidandet. Även de turister som betalar för det bidrar till lidandet. Turisterna kan göra sin del genom att avstå.

Tack vare djurrättsaktivister runtom i världen blir det allt svårare för aktörer att fortsätta med den här typen av verksamhet.

Vi som turister bör säga nej till dessa ”attraktioner”. Värna djuren! Gör din del för att utrota de fruktansvärda åsneturerna – dela den sanna historien om åsnorna i Santorini!