Älg kämpade för sitt liv i isvak – då agerade djurvännerna blixtsnabbt

Är det något man ska vara försiktig med nu så är det att gå ut på isen. Den kan vara både tunn och förrädisk, och den har särskilt svårt att hålla för en fler hundrakilos älg. För en älg i värmländska Munkfors hade det kunnat sluta illa om det var varit för en boende som slog larm när de såg älgen på isen.

När en boende i Munkfors fick se att älg fastnat i en isvak ute i älven larmades räddningstjänsten direkt. Men att dra upp en flera 100-kilos älg ur en isvak krävde stark manskraft, därför kom både räddningstjänsten från Munkfors samt Karlstad till platsen.

Fick dra den in till land

Älgen ska ha blivit slö av kylan, men tillsammans lyckades de dra upp den på iskanten. Dock var den fortfarande väldigt slut efter händelsen.
– Men sen var älgen väldigt trött, så vi fick dra den hela vägen in till land och drog upp den i snön och fick upp den på benen tillslut och då stack han iväg, säger Jan Thor, operativt ansvarig på räddningstjänsten i Karlstad.

 

En boende i Munkfors anmälde vid 10-tiden på söndagsförmiddagen att en älg befann sig i en vak ute i älven och inte kunde ta sig ur.

Posted by nwt.se on Sunday, February 11, 2018

Enligt räddningstjänsten var älgen snabbt på benen igen, men efter insatsen kom en till älg ut på isen, men den lyckades de mota bort.

En älg kan omöjligt ta sig upp ur en isvak själv, så det var tur att räddningstjänsten larmades. Dela gärna så att fler blir uppmärksamma på vilka djur som rör sig på isen.