190-årige Jonathan är världens äldsta sköldpadda genom tiderna – så firade han sin födelsedag

Gammal är äldst.
Vi gratulerar världens troligen äldsta djur på planeten!

Det är inte varje dag som man får möjligheten att gratulera någon på 190-årsdagen. Men det var precis vad som inträffade i helgen när sköldpaddan Jonathan firade sin födelsedag. Han sägs vara den äldsta kända nu levande sköldpaddan i hela världen.

Jonathan tillhör arten aldabrasköldpadda, och kommer troligen från den utdöda underarten Aldabrachelys gigantea holoissa, enligt Wikipedia.

Foto: Shutterstock

Han kom till världen år 1832 och tros alltså vara 187 år gammal.

Den äldsta verifierade sköldpaddan i världshistorien är Tu’i Malila, som enligt Guinness rekordbok blev 189 år gammal. Hon föddes i Madagaskar och dog 1965 i Tonga. År 2006 dog den sköldpadda som genom världshistorien påstås ha varit den äldsta någonsin – Adwaita som levde på ett zoo i Indien. Han tros ha blivit 255 år och således en av de äldsta djuren någonsin, men denna uppgift har dock inte gått att verifiera.

Jonathan har bott på den sydatlantiska ön St. Helena sedan 1882. På ön har det hållits festligheter för den världsberömda sköldpaddan hela året.

Även om Jonathans exakta födelsedag inte är känd, valde de den 4 december som hans födelsedag och höll ett tredagarsfirande under helgen.

Jonathan's official 190 celebration announced 🎉🎂Have your photos and messages displayed at Jonathan’s 190th birthday…

Posted by St Helena Tourism on Friday, November 18, 2022

Jonathan, som bor i öns guvernörsherrgård, är St. Helenas mest kända invånare och största kändis. Hans ansikte har varit med på frimärken och ett mynt.

”Jonathan är en ikon här. Han är en storslagen herre som har sett allt. Han landsteg på S:t Helena 1882 som fullvuxen; han har sett generationer av människor komma och gå”, sa Teeny Lucy, ordförande för det lokala SPCA, till The Dodo.

Hans anmärkningsvärt långa liv har gett honom två stora utmärkelser: 2019, när han var 187 år, förklarades han officiellt som världens äldsta levande landdjur av Guinness rekordbok.

Och tidigare i år förklarades Jonathan som den äldsta sköldpaddan någonsin.

Foto: Shutterstock

Han har överlevt den tidigare rekordinnehavaren, Tu’i Malila, som levde till minst 188 år fram till sin död 1965.

”Han är det äldsta landdjuret i världen och har nästan kunglig status här. Han är värdig och interagerar på ett vänligt sätt så länge folk rör sig långsamt runt honom. Vi är alla väldigt förtjusta i honom.” sade Lucy.

Här kan man se ett klipp med Jonathan:

Dela gärna inlägget vidare för att önska Jonathan grattis inför hans 187:e födelsedag! Djur är verkligen fascinerande varelser.