100-årige sköldpaddan Diego går nu i pension – efter att ha fått 800 ungar och räddat sin art

Att låta djur få vara i en miljö som är deras egna, naturliga och icke-begränsad är inte det allra bästa. Men ibland är det nödvändigt att ta till andra åtgärder, för att garantera artens överlevnad.

Så är fallet med den gigantiska sköldpaddan Diego, som har lyckats rädda sin art.

Det hela började när ett team av ecuadorianska experter slog larm på 1960-talet. Experter hävdade att arten av chelonoidis hoodensis sköldpaddor var äventyrade på ön espanola på Galapagosöarna. Enligt experter återstod bara 14 exemplar, tolv honor och två hanar.

Foto: Youtube

Något var tvunget att göras och de gjorde det. De började söka i världen efter fler exemplar av just denna typ av sköldpadda – och hittade en manlig på San Diego Zoo. Sköldpaddan fick namnet Diego.

Diego är far till 800 sköldpaddor och har räddat sin art

De tog de 14 exemplen från den spanska ön och Diego till ön Santa Cruz, där de från 70-talet inledde ett bevarandeprogram för att förhindra att arten skulle försvinna.

Foto: Youtube

”Detta program kunde reproducera cirka 2 000 ättlingar i fångenskap, av vilka 800 tillhör Diego”, berättar direktören för Galapagos nationalpark, Danny Rueda till Noticias Telemundo.

Diego går i pension och återvänder hem

Diego har åstadkommit en prestation, räddat sin art, och nu, vid 100 års ålder, kommer han att få sin välförtjänta pension. Diego återvänder hem.

På sitt Twitter-konto skriver Ecuadors miljöminister, Paulo Proaño Andrade: ”De återvänder hem efter decennier av reproduktion i fångenskap och räddade sina arter från utrotning,” enligt Clarín.

Diego är redan en levande legend som nu kommer att ha möjlighet att tillbringa resten av sitt långa liv i frihet efter att ha räddat sin art. Dela denna fantastiska nyhet!