Därför följer hunden med dig in på toa – förklaringen viktigare än du tror: ”Ett tecken på att…”

Att hunden vill följa med in på toaletten är någonting som de flesta djurägare nog har varit med om.

Men varför det är så kanske inte lika många har svaret på.

Här är förklaringen.

Att hunden slår följe med dig in på ”muggen” är nämligen ett gott tecken. Det är ett bevis på att hunden står dig nära. Enligt veterinärer så är det en hunds instinkt att göra allt med sin familj. Inklusive följa med in på toa.

Fenomenet bekräftas av Kicki Fellstenius. Hon är hundpsykolog, hundbeteendevetare och instruktör på Glada Jyckar och expert på hundars beteenden. Här kan man följa henne på Facebook!

– Jag känner definitivt igen fenomenet! Häromveckan startade jag igång en ensamhetsträningskurs. Och de allra flesta av deltagarna berättade om att deras hundar vill följa med dem in på toaletten och blir olyckliga om de blir lämnade utanför, säger Kicki Fellstenius till Djurbibeln.

Enligt Fellstenius är detta ett fint tecken för alla hundägare.

Hundpsykologen Kicki Fellstenius tillsammans med hundarna Tage och Fanny. Foto: Privat.

– Det är ett tecken på att de vill vara nära sin familjemedlem och i grunden något fint. Men det kan självklart vara bra att lära hunden att känna sig trygg även om matte eller husse försvinner utom synhåll några minuter, säger Kicki som också driver Hundpodden.

Här är fem andra saker som hunden gärna gör – och förklaringen varför.

1. Hundögonen

Uttrycket att ”ta till hundögonen” är något de flesta av oss associerar med när människor gör när de vill ha något. Stämmer detsamma in på våra fyrfota vänner? Nej, i stället handlar det om att hundar gör detta för att visa att det finns ett känslomässigt band och en tillit mellan er.

Du är så värdefull sötnos! Foto: Pixabay

2. Därför kommer hunden bärande på gåvor

Här menar vi att hundar kommer till dig för och vill lämna något de har burit i munnen. Förklaringen till deras beteende här är att de vill visa något eller dela med sig av glädjen som föremålet innebär för dem.

3. Därför vill de gosa med dig efter middagen

En mätt och belåten hund är en hund som mår bra. Och om den då vill komma till just dig och gosa in sig så innebär det att hunden känner sig bekväm runt dig.

Mätt, belåten – och bekväm! Foto: Shutterstock

4. Så märker de att något är fel

Hundar och människor kan ju som bekant inte prata med varandra på samma sätt som vi människor gör med varandra. Men våra fyrfota vänner kan trots det förstå att någonting är fel med sin tvåbenta ägare. Hundar är nämligen bra på att läsa kroppsspråk – och kan då också märka att du är ledsen. I så fall tröstar de dig gärna.

5. Därför kryper de upp i sängen

För en hund kan många delar i hemmet innebära en bekväm yta. Det kan vara skönt för en hund att alltifrån lägga sig på hallmattan till köksgolvet eller soffan. De kan enkelt göra sig bekväma överallt. Men om det är så att de väljer att göra det i din säng, ja då beror det med stor sannolikhet på också två andra saker: de vill känna din lukt och värme.

Foto: Shutterstock

Källor: Science AlertI heart dogsBrightside

Dela gärna artikeln vidare till dina vänner så att vi tillsammans bättre kan förstå våra fyrfota vänner! ❤️