Anders Bagges stora kärlek till djuren – känslosamma orden om ”pälsklingarna”

Han älskar verkligen sina husdjur.

Tv-profilen och musikproducenten Anders Bagge har fem hundar och en katt tillsammans med sin hustru Johanna Lind Bagge.

– Jag och Johanna har en livspassion. Det är en passion, en hobby – något som betyder allt för mig, utöver min familj förstås. Intresset för djur och musiken har alltid varit likvärdiga för mig, säger Anders Bagge till Djurbibeln.

I hushållet ingår Ebba och Selma som är två lite äldre Jack Russell-hundar, Iris och Sonja som är av rasen Olde English Bulldogge, och så ”minstingen” Karin, 1 år, som är en engelsk bulldogg. Och så har de alla en lekkamrat i form av den vita katten Smilla.

STOCKHOLM 20170901 Anders Bagge och Johanna Lind anländer till årets Kristallengala på Stockholmsmässan på fredagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Så vad betyder husdjuren för Anders Bagge?

– Det är det som får mig att gå upp på morgonen. Någonting som ger det där lilla extra i livet, säger han.

För Bagge har det alltid varit viktigt att ta stor hänsyn till våra fyrfota vänner.

– För mig har det alltid varit lätt att få kontakt med djur, säger han och fortsätter:

– Jag har en väldigt stor kärlek till djur, egentligen till allting som har puls. Vi är ju inte ensamma på jorden, Vi var inte här först. Vi får bara låna moder jord.

”Pappa älskade djur”

Kärleken till djur går långt tillbaka, berättar Anders. Men när han var liten hade familjen inte möjlighet att ta hand om något husdjur. Anders Bagge har gått i sin fars spår – han arbetade också som musikproducent – och mamma på telegrafen.

– Det innebar mycket kvällsjobb och sådär. Av det skälet fanns det inget utrymme för oss att ha djur, säger Bagge.

– Pappa älskade djur och ville ha en Siberian husky med blåa ögon. Hans bästa vän var en duva i Gamla stan när han var liten. Han var väldigt snäll mot djur.

Anders Bagge – hundägare och djurälskare. Foto: Karin Wesslén / TT

Anders Bagges första ”husdjur” – tog hand om påkörd hare

Ett särskilt minne har fastnat hos Bagge – och det var när han som liten grabb hittade en överkörd hare. Den blev som hans första husdjur, men familjen hade ingen aning om hur de skulle ta hand om den.

– Jag tog den snabbt som tusan från vägen och den fick stanna kvar hos oss. Vi gick till och med till Skansen för att få råd om hur vi skulle ta hand om den och vad den skulle äta, säger Anders Bagge.

I början var haren rädd och ville inte gå ut. Han fick därför stanna inomhus under en period. Med hjälp av familjen Bagges kärlek och värme lyckades haren till slut återfå självförtroendet att gå ut och möta solens strålar igen. Efter en tid kunde haren återgå till ett liv i det vilda och fria, och den unge Anders fick lov att säga hejdå till sitt livs första ”husdjur”.

– Han fick namnet Harpo. Han kunde sätta sig i knäet på pappa när han spelade trumpet. Det var det närmaste djur jag har haft, säger Anders.

Familjemedlemmarna: Sex stycken hundar och katten Smilla

I vuxen ålder har Bagge som bekant haft många husdjur i form av hundar. I Anders och Johannas hem finns i dag alltså inte mindre än sex stycken älskade pälsklingar – inklusive katten Smilla.

– Jag och Johanna är ju ett team. Djurintresset kommer aldrig att falna, det blir bara starkare ju mer tiden går. Jag hoppades självklart på att man skulle få barn. Det går inte, jag har gett upp det. Jag är 52 år i dag. Då blev intresset starkare. Det blev inga barn så då det blev ännu fler djur, säger Anders Bagge till Djurbibeln.

Även för Johanna Lind Bagge betyder hundarna väldigt mycket.

– För oss är djur hälsa. För Anders har det också handlat om att få landa och det hjälper djuren till med. Djur är ren hälsa för kropp och själ, säger Johanna Lind Bagge.

Hon tycker att husdjuren spelar en extra stor roll i dessa tider.

– Djur kan man alltid krama om och det är extra viktigt i dessa tider. Det finns ett större behov i svåra stunder att vara nära djur. De stöttar en alltid oavsett tuffa tider, kulturer och så vidare, säger hon.

Så underbart att höra era kärleksfulla berättelser om era husdjur, Anders och Johanna! Dela gärna den här artikeln vidare om du håller med dem.