”Ostbågen” på skon visar sig vara något helt annat – tittar närmare och möts av två ögon

Ibland händer det att vi korsar väg med lite ovanligare djur. Det är alltid lika underbart att få se varelser som vi aldrig sett förr.

Jag hade aldrig sett något liknande…” berättar Adam Zurn för The Dodo efter att han gjorde ett oväntat och färggrant fynd på sin bakgård.

Zurn, som vanligtvis kliver i ett par gråa Crocs innan han går ut, blev förvånad när han upptäckte något litet och orange på toffeln. Vid första anblick liknade det en ostbåge, men vad som följde var en överraskning som ingen förväntat sig.

Jag trodde att min son tappat en ostbåge, eller att han skämtade och hade satt fast ostbågen på min sko,” berättar Zurn.

Larv
Foto: Facebook/Uncharted Lancaster

Var ingen ostbåge

Men när han närmade sig för att borsta bort det, märkte han att det inte var något snacks. Det var levande och färgstarkt – en larv.

Jag tänkte, ’Åh, vilken superorange larvgubb,'” fortsätter Zurn.

Förvirrad över larvens art delade Zurn några bilder på sociala medier och bad om hjälp. ”Mönstret får den att se ut som en tecknad figur med enorma Disney-prinsessögon. Vad för slags larv är det?” skrev han i ett Facebook-inlägg.

Fick svar till slut

Efter en stund fick Zurn sitt svar: det var en larv av arten ”Papilio troilus”. Dessa fascinerande varelser går igenom tre larvstadier, varav det sista kännetecknas av en intensiv orange färg. När larvstadiet är avslutat förvandlas de till vackra svartvita fjärilar.

Zurn lade försiktigt larven på gräsmattan och lät den vara. Trots att han aldrig såg den igen, håller han nu ögonen öppna för fler liknande upptäckter.

Jag hade aldrig sett något liknande,” säger Zurn. ”Men vem vet? Kanske får jag se en till nästa sommar.”

Det är en påminnelse om att naturens underverk ibland kan gömma sig på de mest oväntade platserna, även på din egen bakgård!

Har du sett någon liknande larv? Skriv gärna en kommentar på Facebook och berätta!