Arga ”ormar” lurar i ett träd – men när mannen närmar sig inser han att varelserna är något helt annat

Planeten jorden och dess natur är full av fascinerande arter och anmärkningsvärda djur. Det är verkligen häpnadsväckande att se hur olika organismer samverkar och anpassar sig till sin omgivning för att överleva och upprätthålla balansen i sitt ekosystem.

Så när jag stötte på bilder av tre ”arga ormar” som lurade i ett träd blev jag naturligtvis nyfiken. Och jag är verkligen inte den enda som har blivit lurad av dessa otroliga fotografier.

Att se en orm i ett träd kan vara skrämmande nog, men tre av dem tillsammans kan få vem som helst att tappa hakan. Men tack och lov är det faktiskt inte ormar på de uppseendeväckande bilderna – det är något helt annat…

Det finns en enorm biologisk mångfald i naturen, med miljontals olika arter som finns över hela världen. Varje art har sin egen unika roll och funktion inom sitt ekosystem.

Utöver detta finns det också otroliga anpassningar och överlevnadsstrategier som många djur och växter har utvecklat under årens lopp. Till exempel har vissa insekter kamouflagefärger för att smälta in i omgivningen och undvika rovdjur, medan andra har utvecklat giftiga ämnen för att skydda sig mot fiender.

Detta faktum blev ännu tydligare när bilder av tre arga ”ormar” började cirkulera på internet. År 2021 delade Rob Allam ett foto på Twitter som gjorde användarna förbryllade eftersom det till synes visade tre arga ”ormar” som gömde sig i ett träd. Det tog dock inte lång tid innan användarna insåg att det fanns mer i historien än vad ögat ser.

Atlasfjäril
Foto: Twitter / Rob

Allt var en illusion

Det visar sig att trion av ”ormar” inte är något annat än en optisk illusion skapad av en del av vingarna som tillhör fjärilsartern Atlasspinnare.

Denna anmärkningsvärda malart, som hör hemma i Asiens skogar, har en märklig förmåga att efterlikna en orm. Med ett imponerande vingspann på upp till 24 cm och en vingyta på ca 160 cm2 hör atlasfjärilen till de största Lepidoptera-arterna.

Atlasfjäril
Foto: Twitter / Rob

Atlasfjärilens kropp är märkbart mindre i förhållande till dess vingar, vilket skapar en slående kontrast i storlek. Den beskrevs första gången av Carl von Linné 1758 och är en av de största insekterna på jorden. Dess namn härrör från Atlas, titanen i den grekiska mytologin, på grund av dess betydande storlek.

När Twitter-användaren Rob delade den virala bilden gav han också en förklaring:

Attacus Atlas är bland de största fjärilarna i världen, och under sitt vuxna stadium lever den bara under en kort period på två veckor. Dess främsta mål under detta stadium är att lägga ägg och skydda dem tills de kläcks, samtidigt som den kamouflerar sig som en orm”, skrev han.

Många människor på sociala medier hade till en början svårt att tro att varelsen i fråga verkligen var en fjäril.

Den förklädnaden är riktigt bra”, skrev en användare.

En annan användare uttryckte förvåning och sa: ”Hur kommer det sig att den översta inte är en riktig orm? Den här fjärilen skulle leva längre om den inte såg ut som om jag ville slå den med en kvast.”

Atlasfjäril
Foto: Pixabay

I motsats till vad man kan tro är atlasfjärilar faktiskt svaga och ostadiga flygare. För att spara energi föredrar dessa malar att vila under dagen och bli aktiva flygare under natten.

När Atlasspinnaren känner sig hotad använder den en försvarsmekanism genom att falla till marken och vrida sig samtidigt som den slår med vingarna på ett medvetet sätt för att efterlikna utseendet på ett ormhuvud, enligt National History Museum.

Atlasfjäril
Foto: Wikipedia Commons / Nevit Dilmen

Har observerats över hela världen

För att själv kunna bevittna Atlasspinnarens respektingivande närvaro måste man sannolikt besöka Asiens tropiska skogar. Det finns dock dokumenterade observationer av atlasfjärilar även i vissa regioner i Europa och USA.

År 2012 rapporterades en spännande händelse av BBC, som uppgav att en gigantisk Atlasspinnare hade setts på ett fönsterbräda i Ramsbottom, Manchester. Fjärilens storlek var så stor att familjen som gjorde upptäckten först trodde att det rörde sig om en fladdermus. Man tror att den unika varelsen troligen hade rymt från en privat samling. Tyvärr dog den kort efter att den hittats.

I en verkligt viktig händelse fångades ett annat exemplar av Atlasspinnare på bild i Bellevue, Washington, i juli 2022. Detta var en extraordinär händelse eftersom det var det allra första dokumenterade exemplaret av denna art som observerats i USA. År 2022 hittades ytterligare en i Sverige.

Det här är en insekt av typen ’gee-whiz’, eftersom den är så stor”, säger Sven Spichiger, chefentomolog vid delstatens jordbruksdepartement, till NBC News. ’

Han tillade: ”Även om du inte är på jakt efter insekter är det den här typen som människor tar fram sina telefoner och tar en bild av – de är så slående.

Atlasfjäril
Foto: Wikipedia Commons / Maghdp

Om jag skulle stöta på denna extraordinära varelse skulle jag sannolikt fyllas av vördnad och förundran. Min omedelbara instinkt skulle vara att ta fram kameran och fånga ögonblicket, för att bevara det som en minnesvärd upplevelse. Men om jag märkte att den började efterlikna ett ormhuvud skulle jag hålla mig på säkert avstånd

Det vore underbart om du kunde dela den här artikeln på Facebook, så att fler människor kan lära sig mer om denna gigantiska och imponerande fjäril. Dess anmärkningsvärda egenskaper och dess sällsynta förekomst utanför sin naturliga livsmiljö är verkligen värda att lyfta fram och uppskatta!