Vanliga julsaken i hemmet kan förvandlas till dödsfälla – detta måste alla kattägare ha koll på i jul

Vanliga julsaken i hemmet kan förvandlas till dödsfälla – detta måste alla kattägare ha koll på i jul

Fira en säker och trygg jul – även för våra fyrfota familjemedlemmars skull.

Här är juldetaljen som kan innebära fara för katten.

Det gäller att vi tar hand om varandra inför julhelgen. Coronapandemin gör att de flesta får fira julen på annorlunda vis i år.

Men det finns också saker som är sig lika.

En av dessa är denna vanliga detalj som brukar finnas i hemmen på julafton – och som kan innebära en stor fara för våra katter. Därför ber vi om att få påminna er alla som har katter i närheten om detta!

Foto: Shutterstock

Många katter tycker som bekant om att leka med snören men också andra saker som glitter. Nu utfärdas dock en viktig uppmaning till alla kattägare – att plocka undan paketsnörena när det är färdiglekt.

”Paketsnören och glitter är roligt för katten att leka med, men plocka bort undan när ni lekt klart. Annars finns det risk att snörena hamnar i kattmagen och orsakar livsfara”, skriver djurförsäkringsbolaget Agria i ett pressmeddelande.

Det gäller också att tänka ett extra varv innan man matar sitt husdjur med julmat – en viktig vana är att ge gäster instruktioner om att inte mata djuren med rester och godis.

Dessutom är det en bra idé att plocka bort mat och halvfulla tallrikar från borden när man ätit klart, liksom man plockar undan snörena som kan innebära fara om katten lämnas ensam med dem.

– En förgiftad hund eller katt får olika symtom beroende på vad de ätit får påverkat allmäntillstånd, kräks och kan få diarré, skakningar och ökad salivutsöndring. Kontakta din veterinär omgående om ditt djur inte mår bra, säger Lotta Möller, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

Dela gärna vidare så andra kattägare får veta detta!