Rekordmånga katter togs emot av katthemmen ifjol – 100 000 hemlösa pälsvänner behöver nytt hem

Rekordmånga katter togs emot av katthemmen ifjol – 100 000 hemlösa pälsvänner behöver nytt hem

Fler vill köpa katt från katthem.
Enligt Djurskyddet Sverige omhändertogs över 400 fler katter under coronaåret 2020 jämfört med 2019.

Uppemot 100 000 hemlösa katter finns i Sverige i dag, enligt uppskattningar. De behöver ett hem och en familj som kan ta hand om dem.

Djurskyddsorganisationen Djurskyddet Sverige har sett att antalet katter i samhället som behöver nya hem ökat under coronaåret 2020.

Av alla katter utan hem omhändertogs 400 fler av katthemmen under förra året, jämfört med 2019.

”Det kan bero på att fler människor dött under året och därmed efterlämnat husdjur. I andra fall handlar det om människor som medvetet övergivit sina katter”, skriver Djurskyddet Sverige i ett pressmeddelande.

Samtidigt framkommer att allt fler människor vänder sig till katthemmen för att skaffa sig en ny fyrfotad familjemedlem.

– Att fler velat köpa en katt från ett katthem är självklart positivt eftersom det gör att fler katter fått nya hem och behövt vara kortare tid på djurhem. Däremot finns det en risk att det sker ogenomtänkta djurköp när många velat köpa ett husdjur nu under pandemin, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige.

På Djurskyddets föreningar runtom i landet är man noggranna med att husdjuren får komma till rätt hem – och har rutiner för detta, berättar Hagelstedt.

– Våra föreningar är erfarna och ställer många kritiska frågor till potentiella köpare för att inte riskera att sälja en katt till ett hem där den åter riskerar att bli övergiven om ett år eller två. Frågan är ju dock vart människor som får nobben att köpa ett djur från ett djurhem eller en seriös uppfödare vänder sej, vi vet ju att det finns oseriösa och okunniga säljare och uppfödare och den ökade hundsmugglingen är ju tyvärr den värsta baksidan av detta, säger Hagelstedt.

Genrefoto: Shutterstock

Fotnot: På Djurskyddet Sveriges hemsida kan man hitta kontaktinformation till organisationens lokala föreningar.

Dela gärna vidare inlägget för att visa att du står på djurens sida!