Ny djurskyddslag ska göra det straffbart att överge katter

Regeringen vill införa en ny moderniserad djurskyddslag som ska stärka djurskyddet i Sverige.

En av punkterna i förslaget är ett förbud mot att överge katter och andra tamdjur.

– Jag tycker att det är bedrövligt när man lämnar katter vind för våg. Det är ett jättestort problem som finns, säger Sven-Erik Bucht till TT.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och klimat-, miljö- och vice statsminister Isabella Lövin (MP) skrev igår på DN Debatt om varför de tagit fram ett förslag till djurskyddslag.

– Den stora nyheten är egentligen att vi har en lagstiftning som har väldigt många år på nacken, den är 30 år gammal, den är lappad och lagad i flera omgångar. Nu tar vi ett helhetsgrepp, moderniserar lagen och vi tar ytterligare steg för att förbättra djurvälfärden, säger Sven-Erik Bucht till TT.

Regeringen uppmärksammar i synnerhet vildkatternas situation i lagförslaget, och vill förbjuda djurägare att överge sina tamdjur. Och om man inte kan hitta ägaren till en katt ska länsstyrelserna ha skyldighet att ingripa.

En annan stor del är att de vill förbjuda elefanter och sjölejon på cirkus – ett beslut som svenska befolkningen har väntat på länge. Redan 2015 skrev över 155 000 svenskar på Newsners och Djurens Rätts namninsamling för att förbjuda alla vilda djur på cirkus.

En tredje viktig del i regeringens för slag är att Jordbruksverket ska få i uppdrag att se över hur minkar på pälsfarmerna mår.

Jag kan inte annat än hylla detta förslag på ny djurskyddslag! Detta har jag väntat på länge – och jag hoppas att det kommer göra skillnad för våra djur i landet.

Dela gärna denna glada nyhet med sina vänner!