Martins älskade katt försvann helt för 14 år sen – nu har de återförenats tack vare en viktig åtgärd

Mycket vatten hinner passera under broarna på 14 år.

Men en sak brukar hålla i sig mellan årtionden: Det starka bandet som uppstår mellan två nära och gamla vänner. Vissa vänskapsband sitter liksom i, trots att man inte har sett varandra på jättelänge så kan det ändå kännas som om det var i går.

Det är en härlig känsla tycker jag.

Men Perry Martin från Florida, USA, trodde länge att denna känsla var bokstavligt talad som bortblåst.

Året var 2004 när Martin och invånarna vid hans hemort vid kusten drabbades av den fruktansvärda stormen Jeanne – den tropiska cyklon som drabbade Haiti, Bahamas och Florida. På Haiti beräknades antalet döda till 1 500-2 000.

Mitt i allt kaos förlorade Martin också en kär vän: Hans katt, som hette Thomas Junior. Den var då bara fyra år när den rymde mitt i stormkaoset och inte kom tillbaka hem.

För The Dodo förklarar Martin att han var helt förstörd.

– Jag letade överallt efter honom. Grannar fick också leta. Varje ledig timme jag hade spenderade jag letandes efter honom, säger Martin.

Because of a tiny microchip, a cat was reunited with his owner last week at the Humane Society of the Treasure Coast.

Posted by USA TODAY on Sunday, March 18, 2018

Martin trodde aldrig att han skulle få se sin älskade vän igen. Åren gick och han lärde sig leva med den tråkiga insikten.

Han var helt säker på att Tomas Junior var död.

Men han hade fel.

Över ett decennium senare – 14 år närmare bestämt – fick Martin ett fullständigt osannolikt telefonsamtal.

För någon vecka sedan ringde det i luren, och Martin svarade.

När han svarade var det kattens gamla veterinär som talade. Hon berättade att en bortsprungen katt blivit räddad från ett liv på gatorna.

Veterinären förklarade för honom att att myndigheterna hade honom hos sig – och att han hade blivit identifierad som Martins katt tack vare sitt mikrochip. Katter kan mikrochipmärkas från det att de är sex veckor gamla och sen kan de identifieras genom hela livet.

Och det var tack vare att Tomas Junior hade blivit id-märkt vid tidig ålder som veterinärerna och myndigheterna kunde slå fast att det var Martins katt!

Tänk att få ett sådant samtal 14 år senare! Martin berättar att han genast kände igen sin katts ansiktsdrag. Nu sitter han mer än gärna i husses knä och spinner.

– Jag har en känsla av att han vet om att han är hemma nu.

"He’s actually purring … I have the feeling that he knows he’s home."

Posted by The Dodo on Saturday, March 17, 2018

Jag kan knappt föreställa mig hur gräsligt det måste ha varit för Perry Martin att behöva skiljas från sin älskade katt på det här sättet! Jag delar detta vidare för att det är en så himla fin historia och som dessutom bevisar hur viktigt det är att vi id-märker våra husdjur!