Foto: Instagram/Shutterstock

Här lämnas 40 000 namnunderskrifter över till regeringen – kräver stärkt skydd för katter

Djurrättsorganisationen Djurskyddet Sverige har under året uppmärksammat katters situation i landet. Via kampanjen ”Kattastrofen” har de samlat in över 40 000 namnunderskrifter från folk som vill att katter får samma rättsskydd som hundar.

I Sverige finns omkring 100 000 hemlösa katter, enligt Djurskyddets beräkningar. Samtidigt har vi knappt några herrelösa hundar – eftersom alla hundar måste registreras och ID-märkas. Det finns dock ingenting i lagen som säger att katter registreras.

Detta vill Djurskyddet Sverige förändra – därför lämnades namnunderskrifterna över till Per Callenberg, statssekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan i regeringen, på fredagen.

LÄS MER: Därför ”ryter” hundarna ifrån för katternas sak

– Det har ju varit en regeringskris under sommaren men vi arbetar för fullt med förslaget. Det är alltid svårt att lämna ett exakt datum men vi kommer att lägga fram det i höst, definitivt innan jul och vi kommer att ha lagt fram frågan för riksdagen innan valet 2022, sa Callenberg till Djurskyddet Sveriges tidning.

Totalt har 40 309 personer skrivit under listan. Dessa överlämnades hunden Party som är en jaktgoldenretriever.

– Jag vet att ni på Djurskyddet Sverige är mycket nöjda med utredningen som Ulrika Geijer gjorde, och även många remissinstanser, som polisen och länsstyrelserna, är för en obligatorisk id-märkning och registrering av katter. Men det är viktigt för oss att ta in alla aspekter innan vi lägger fram vårt förslag. Men det kommer. Och det kommer innan jul, säger Per Callenberg.

På Djurskyddet Sverige verkar man nöjda med beskedet – och vill nu se att detta blir verklighet i lagstiftningen.

– En obligatorisk märkning av katter skulle hjälpa fler bortsprungna att hitta hem och oseriösa kattägare kan identifieras eller fråntas sin katt. Alla katter förtjänar ett hem och en id-märkning, säger Åsa Hagelstedt, generalsekreterare Djurskyddet Sverige, enligt tidningen.

Här kan man se den uppmärksammade kampanjfilmen för id-märkning av katter:

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!