Efter METOO – nu kommer MIAUTOO för att skydda alla katter!

Det var för ett år sedan som metoo-vågen drog in över världen.

Då handlade det om sexuella trakasserier och kvinnor som trädde fram över hela världen för att berätta sin historia.

Nu kommer i stället miautoo – ett initiativ för att hjälpa utsatta katter, skriver YLE.

Det är i Finland som en organisation har dragit i gång kampanjen för alla katters skull. Bakgrunden är att det varje år överges över 20 000 katter i landet. Samtidigt växer problemet.

– Kattkrisen har exploderat i år. Alltfler fall förekommer och de verkar allvarligare än tidigare. Katter överges i mängder, men allt fler katter som fötts i naturen hamnar på Seys frivilligvård, säger verksamhetsledare Kati Pulli på organisationen Sey, till Yle.

Organisationen beräknar att omkring en av tio katter hittar hem igen, och att hälften, 10 000 katter, hittar till ett katthem.

– Det här är ett problem som berör hela Finland, som grundar sig på hur lite katten uppskattas. Om en katt tappas bort är den enkel att ersätta. Värst är situationen i områden där icke-kastrerade katter rör sig fritt utomhus. De här katterna kan föröka sig och ägarna får kanske aldrig ens veta om ungarna, säger Pulli.

Man uppmanar också ägare att kastrera sina katter.

– Det är svårt att hitta hem åt vilda, vuxna katter vilket oftast leder till att de avlivas. Därför skulle det vara viktigt att se till att katterna i hela landet opereras, säger Mira Ekholm-Martikainen på Sey.

Nu hoppas organisationen att man genom #Miautoo ska kunna samla in pengar. Detta för att ge dessa katter vård, kastreras och slutligen ge dem nya hem.

Gilla och dela gärna vidare om du tycker detta är ett bra initiativ som bör spridas till Sverige!