Veterinärens råd: Då ska du söka vård om din hund är magsjuk

Under måndagen rapporterade TT att ytterligare ”hundbullar” med metallbitar i hittats i Malmö.

Veterinären Birgitta Karlsson uppmanar samtliga hundägare att vara uppmärksamma, och uppsöka vård snabbt om man misstänker att ens hund fått i sig något farligt.

– Du vet inte om det är någon illasinnad som slängt ut föremål som det kan vara något farligt i, säger hon till Newsner.

För veterinären Birgitta Karlsson som arbetar på Evidensia i Jönköping är det inte speciellt ovanligt att träffa hundar som drabbats av olika typer av mag- eller tarmproblem.

Hon förklarar att det alltid är en god idé att vara uppmärksam och försöka se till så att ens hund inte får i sig främmande föremål när man är ute på promenad.

Genrebild. Foto: Shutterstock

Om din hund blir magsjuk

Om ens vovve blivit sjuk med kräkningar och diarré men inte har ett påverkat allmäntillstånd är det viktigt säkerställa att de inte blir uttorkade.

– Då ger du vatten och dietmat i små portioner. Sedan kan du ge välkokt ris med en fjärdedels välkokt fisk eller kyckling till, och låta det vara lite vattnigt så de får i sig vätska. Eller att du ger speciell dietmat. Då börjar du med en tesked upp till en matsked beroende på hundens storlek och ger det 6-8 gånger om dagen. Eventuellt också vätskeersättning. Får de behålla detta så är det bara fortsätta tills magen blivit bra och sedan sakta gå tillbaka till vanlig mat, säger hon till Newsner.

Om hunden däremot har påverkat allmäntillstånd, feber, kräks intensivt, har blod i avföringen eller kräkningarna så är det dags att söka vård.

– Sen är det viktigt att tänka på att dvärghundar, gamla hundar, de med bakomliggande sjukdomar och valpar är mycket känsligare för uttorkning, säger Birgitta.

Veterinär Birgitta Karlsson. Foto: Evidensia

Viktiga uppmaningen efter ”tortyrbullarna” i Malmö

På senare tid har flertalet fall uppmärksammats i Malmö där det placerats ut så kallade ”hundbullar” i parker och vid promenadstråk.

I dessa har vassa metallbitar bäddats in i syfte att orsaka så stor skada på hundarna som möjligt.

Alla som misstänker att ens hund fått i sig ett farligt föremål, och speciellt för de som bor i Malmö, uppmanar Birgitta uppsöka veterinärvård direkt.

– Det är fruktansvärt, men man vet aldrig. Det kan alltid finnas elaka människor som har lagt ut det där. Så man ska alltid se till att hunden inte stoppar i sig saker när man är ute på promenad, för du vet inte om det är någon illasinnad som slängt ut något som det kan vara något farligt i, säger hon.

Läs mer:

”Då tycker jag du ska åka till veterinären”

I de fall där glasbitar eller metall kan vara inblandat är det viktigt att hinna fram till veterinären i tid.

– En hund som har fått i sig glas eller vass metall vill du inte ska kräkas- de kan skära sönder matstrupen, säger Birgitta.

– Har du sett att din hund stoppat i sig något, och du ser att det ligger flera köttbullar eller liknande i närheten, då tycker jag att du ska åka till veterinären. Speciellt om du är i Malmö där det påvisats vid flera tillfällen. 

Hundbullar, Malmö
Arkivbild på tidigare upphittade bullar i Malmö. Foto: JOHAN NILSSON/TT

Därför är det viktigt att få vård snabbt

Hur livshotande situationen blir och hur svårt det är att behandla avgörs till stor del av hur snabbt man hinner få vård.

– Det beror helt och hållet på i vilket stadie man är. Kommer du in snabbt innan de hunnit kräkas eller det skurit upp någonting får man plocka ut det direkt. Men är det så att det hunnit passerat ut i tarmen kan det ha skurit sönder tarmen, och hunden kommer in för att den är så dålig att den har en bukhinneinflammation och det har läkt ut tarmmaterial i bukhålan, säger Birgitta.

Generellt förklarar hon att tumregeln vid en vanlig magsjuka är att vara uppmärksam på hundens allmäntillstånd och agera utifrån det. Men kan det vara så att ett farligt föremål är inblandat så bör man helt enkelt inte vänta med att åka till veterinären.

Det gäller även om hunden fått i sig leksaker, strumpor eller annat som kan sätta stopp i tarmen. Då är det viktigt att uppsöka veterinär som kan ge hunden kräkmedel.

hund under täcke
Foto: Shutterstock

Polisen varnar hundägare i Malmö

Under måndagen hittades ett 20-tal ”hundbullar” i Malmö vid en gångtunnel under Sallerupsvägen, rapporterar TT.

Lite senare samma dag hittade man ytterligare fem stycken vid fågelvägen, som ligger cirka 300 meter bort.

Polisen varnar Malmöborna för att det kan finnas fler i området.

– Vi har gått och tittat i området och inte hittat fler, men djur är djur – de har bättre näsa än vad vi har, säger Patric Fors vid polisens ledningscentral för region Syd till TT.

Nu hjälps vi åt att sprida den här viktiga informationen vidare!

Läs mer: