Sorgliga beskedet: Fler vill göra sig av med sin ”pandemihund”

Många hundar har fått komma till nya hem under pandemin.

Antalet nya hundar som registreras hos Jordbruksverket har fortsatt att öka under sommaren.

Men nu befarar organisationen Hundar utan hem att många hundar som folk skaffat under pandemin ska tvingas till omplacering, rapporterar TV4 Nyheterna.

Under coronapandemin har många arbetat hemifrån till följd av myndigheternas restriktioner. Detta har också haft en positiv effekt på antalet hundar som fått komma till nya familjer. Många herrelösa hundar har fått ett hem och en trygg tillvaro. Samtidigt som hemmajobbare har fått ett underbart sällskap även dagtid.

Men nu ser det alltså ut som om en del av dessa hundar kan få ställa in sig på att hamna hos djurhemmen igen. Och det är pandemin återigen som är förklaringen, då hemmajobbare kanske snart återgår till att helt eller delvis arbeta från sitt kontor.

– Vi ser en kraftig ökning av förfrågningar på svenska omplaceringar. Det vi ser är att hundarna är yngre än vad de brukar vara, runt ett och ett halvt år, säger Tove Eriksson, kommunikationsansvarig Hundar utan hem, till TV4.

Genrefoto: Shutterstock

Att somliga av de så kallade ”pandemihundarna” nu kan få lämna sina familjer gör djurvänner ledsna. Det gäller att tänka till ett extra varv innan man bestämmer sig för att köpa ett husdjur.

LÄS MER: Guide till ditt första husdjur – detta bör du tänka på

– Att skaffa hund är ett beslut för resten av hundens liv. Skaffar man en valp så måste man planera för att kunna ta hand om hunden i 12-15 år framöver. Har du en daglösning när du arbetar? Hundar behöver mycket motion och sällskap. Arbetar man heltid och tänker att hundens ska rastas på lunchen så blir det väldigt många timmar ensam för en hund. Då behöver man en bättre daglösning, har Carina Olsson på Hundar utan hem tidigare berättat för Djurbibeln.

Att vara hundägare innebär ett stort ansvar – och enligt Olsson bör man inte lämna sin fyrfota familjemedlem ensam i över fyra timmar.

– Livet med en hund är en livsstil som innebär att man blir låst då en hund inte kan lämnas ensam mer än fyra timmar och du behöver planera dina dagar efter hundens behov av sällskap och motion.

LÄS MER: Här är Carina Olssons checklista – så väljer du rätt hund för dig

Dela gärna vidare artikeln så att de som funderar på att skaffa hund får läsa detta innan de bestämmer sig! Det är viktigt att välja rätt hund, både för sin egen skull men framför allt också för hundens!